Σελίδες

16 Φεβρουαρίου 2010

Κοινωνικός Αυτοματισμός και Δημόσια Υπηρεσία

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2009 στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, υπό τον τίτλο «Οι ανισότητες ιδιωτικής και δημόσιας απασχόλησης και οι αναγκαίες τομές», εισάγει εμμέσως την προβληματική πρακτική του κοινωνικού αυτοματισμού.

Ο κοινωνικός αυτοματισμός είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται από τους εκπροσώπους της κατεστημένης άρχουσας τάξης και έχει ως στόχο τον αποπροσανατολισμό των πολιτών από τον πραγματικό πυρήνα των προβλημάτων που τους απασχολούν, ιδιαίτερα όταν αυτά έχουν κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο. Στα πλαίσια του κοινωνικού αυτοματισμού ομάδες πολιτών κατευθύνονται εναντίον άλλων ομάδων πολιτών, οι οποίες έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα δικά τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου προσπαθεί να κατευθύνει τους πολίτες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον ιδιωτικό τομέα εναντίον των πολιτών που εργάζονται στο δημόσιο τομέα, παρουσιάζοντας τους όρους εργασίας των τελευταίων ως την αιτία για την οικονομική κρίση και την παρούσα προβληματική οικονομική κατάσταση. Μέσα από την ενεργοποίηση των αντανακλαστικών του κοινωνικού αυτοματισμού, αναμένεται ότι η μάζα των πολιτών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα θα επικεντρώσει την αντίδρασή της έναντι των εργαζόμενων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αντί να αντιδράσει έναντι των πραγματικών αιτίων που προκάλεσαν την οικονομική κρίση.

Για να υποστηρίξει περαιτέρω την πρακτική του κοινωνικού αυτοματισμού, ο κ. Νεοφύτου καταθέτει σειρά αντιδραστικών προτάσεων, οι οποίες στρέφονται ενάντια στο κοινωνικό κράτος και ιδιαίτερα ενάντια στους νέους.

Ο κ. Νεοφύτου εισηγείται διετές μορατόριουμ προσλήψεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ανεξαρτήτως εάν η δημόσια υγεία χρειάζεται νοσηλευτές, εάν το δημόσιο σχολείο χρειάζεται εκπαιδευτικούς και εάν η δημόσια ασφάλεια χρειάζεται αστυνομικούς, ο κ. Νεοφύτου προτείνει να μην προσληφθεί κανένας πουθενά, διαμορφώνοντας ανεπαρκή δημόσια νοσηλεία, ανεπαρκή δημόσια παιδεία και ανεπαρκή κρατική ασφάλεια. Καταλήγει αναφέροντας ότι «εκεί που υπάρχουν ανάγκες θα αγοράζουμε υπηρεσίες». Δηλώνει ότι θέλει να μειώσει τις δυνατότητες του δημόσιου τομέα, ώστε το κράτος να αγοράζει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, μετατρέποντας τους ιδιώτες επιχειρηματίες σε υπεργολάβους του κράτους. Δηλαδή, το κράτος θα πληρώνει τις ιδιωτικές κλινικές, τα ιδιωτικά σχολεία και τις ιδιωτικές υπηρεσίες ασφάλειας για να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες. Με άλλα λόγια, ο κ. Νεοφύτου θέλει να μετατρέψει το κράτος σε πελάτη των κερδοσκόπων,, στέλνοντας τον παραφουσκωμένο λογαριασμό στους πολίτες.

Επιπλέον, ο κ. Νεοφύτου εισηγείται τη μείωση των κλιμάκων εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία και την αλλαγή του συστήματος εισφορών των νεοεισερχομένων δημοσίων υπαλλήλων για τις συντάξεις τους. Δηλαδή εισηγείται τη μείωση των μισθών των νέων που εισέρχονται στη δημόσια υπηρεσία και την αύξηση των εισφορών των νέων στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων. Για τον κ. Νεοφύτου οι νέοι πρέπει να αμείβονται λιγότερο και να πληρώνουν περισσότερα απ’ ότι οι μεγαλύτεροι. Στην πράξη, η μείωση των κλιμάκων εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία θα επηρεάσει ανάλογα τις αντίστοιχες απολαβές στον ιδιωτικό τομέα οι οποίες επίσης θα μειωθούν. Με άλλα λόγια, ο κ. Νεοφύτου θέλει να περικόψει τις απολαβές των νέων και να διαμορφώσει φθηνότερο ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό για την αγορά εργασίας, προς όφελος του ιδιώτη εργοδότη.

Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου είναι συνεπής υποστηρικτής του νεοφιλελευθερισμού, της πολιτικοοικονομικής προσέγγισης που γέννησε την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση μέσα από την ασυδοσία της αγοράς και τον περιορισμό του ρυθμιστικού ρόλου του κράτους. Όμως οι Lehman Brothers δεν εργάζονται στη Δημόσια Υπηρεσία, δεν εργοδοτούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και δεν είναι μέλη της ΠΑΣΥΔΥ. Δεν ευθύνεται ο κλητήρας και ο εργάτης για την οικονομική κρίση. Δεν ευθύνεται η τηλεφωνήτρια και η γραμματέας για τις απολύσεις στην οικοδομική βιομηχανία. Δεν ευθύνεται η καθαρίστρια και ο βοηθός θαλάμου για τη μείωση του τουριστικού ρεύματος. Δεν ευθύνεται ο τεχνικός και ο λειτουργός για τη μείωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Αν και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους πολίτες, είναι προφανέστατα τα αίτια της οικονομικής κρίσης και είναι ακόμη προφανέστερη η τοποθέτησή του απέναντι από τον απλό πολίτη, από το νέο και τον εργαζόμενο. Ηλίου φαεινότερη είναι η συνηγορία υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, είτε αυτόκλητα είτε καθηκόντως. Όμως οι πολίτες διαθέτουν άμυνες που θα αποτρέψουν τον αποπροσανατολισμό και θα απενεργοποιήσουν τον σκοπούμενο κοινωνικό αυτοματισμό.


[Εφημερίδα "Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ"]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου