Σελίδες

20 Οκτωβρίου 2013

Εκρηκτικό κοκτέιλ τριών συστατικών

Η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα εκρηκτικό κοκτέιλ τριών συστατικών, αποτελούμενο από τη διαχρονική διαφθορά, από την επιβληθείσα λιτότητα και από τον αναπτυσσόμενο εξτρεμισμό. Αυτά τα τρία συστατικά επηρεάζουν οριζοντίως την κοινωνία, την πολιτική και την οικονομία, εμποδίζουν την ανάκαμψη και φρενάρουν την ανάπτυξη. Το καθένα από αυτά, χρειάζεται να αντιμετωπιστεί στοχευμένα και μεθοδικά στη ρίζα του, επειδή η πολλαπλασιαστική ισχύς που αποκτούν ταυτοχρόνως, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ προβληματικά αποτελέσματα.

Η διαπλοκή της επιχειρηματικής ολιγαρχίας και του κοινωνικοπολιτικού κατεστημένου είναι η αφετηριακή αιτία για την κατάσταση στην οποία έφτασε η κυπριακή οικονομία. Οι ευθύνες των προσώπων έχουν ως πραγματικό υπόβαθρο τις βαθιές εξαρτήσεις που καλλιεργήθηκαν επί δεκαετίες, και από τις οποίες δεν κατάφεραν να αποδράσουν την ώρα της κρίσης. Διαχρονικά, οι κυπριακές τράπεζες έδιναν χρηματοδοτήσεις προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, καθόριζαν την οικονομική πολιτική,  διόριζαν Υπουργούς Οικονομικών και όριζαν Διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας. Ταυτόχρονα, μια ολιγαρχική ομάδα επιχειρηματιών εξασφάλιζε ευνοϊκή μεταχείριση από το τραπεζικό σύστημα και από το κράτος επιβάλλοντας τους όρους της και ενισχύοντας τη δεσπόζουσα θέση της. Η Κύπρος πρέπει να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή με αποφασιστικότητα ώστε να εκσυγχρονιστεί και να απελευθερωθεί από το κατεστημένο, αλλιώς θα επιβιώσει αυτό ξανά, και θα αποβιώσει η χώρα οριστικά.

Η λιτότητα είναι μια λανθασμένη πολιτική για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η οποία εφαρμόστηκε σε πολλές χώρες αλλά δεν απέδωσε θετικά αποτελέσματα πουθενά. Δυστυχώς, τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα ορισμένων κρατών της Ευρώπης, οι κοντόφθαλμες επιδιώξεις του ντόπιου κατεστημένου και οι ιδεολογικές εμμονές ορισμένων, επέβαλαν τη λιτότητα ως τη βασική πολιτική για αντιμετώπιση της ύφεσης. Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, η ύφεση ανατροφοδοτείται, το κοινωνικό κράτος συστέλλεται, η αξία της εργασίας μειώνεται, η αγοραστική δύναμη των πολιτών περιορίζεται, οι επιχειρήσεις κλείνουν και η ανεργία αυξάνεται. Η Κύπρος και οι χώρες που βιώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις της λιτότητας, πρέπει να την αντιμετωπίσουν από κοινού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλάζοντας την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική και ενισχύοντας την ανάπτυξη, αλλιώς οι πολίτες της νότιας Ευρώπης θα μετατραπούν σε φτηνό εργατικό δυναμικό, στην υπηρεσία των ισχυρών.

Ο εξτρεμισμός συνίσταται στην υιοθέτηση ακραίων απόψεων, στην προώθηση του μίσους και στη χρήση της βίας, από οργανωμένα σύνολα και από μεμονωμένα άτομα για έκφραση των πολιτικών τους τοποθετήσεων. Η ανταπόκριση μερίδας πολιτών στον ακραίο λόγο και στις ακραίες πρακτικές είναι αφενός αποτέλεσμα της απαρέσκειας προς τον πολιτικό κόσμο εξαιτίας της διαφθοράς και της διαπλοκής, και αφετέρου είναι αποτέλεσμα της ανέχειας που βιώνουν οι πολίτες εξαιτίας της σκληρής λιτότητας. Χαρακτηριστικότερη έκφανση αυτού του φαινομένου είναι οι νεοφασιστικές οργανώσεις που ενισχύονται ραγδαία κατά τα τελευταία χρόνια. Οι εγκέφαλοι του εξτρεμισμού επιθυμούν συνειδητά την πολιτική αποσταθεροποίηση και τον περιορισμό της δημοκρατίας, όμως οι όψιμοι υποστηρικτές τους εκφράζουν έτσι την οργή τους για το πολιτικό σύστημα και για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Παράλληλα με την αντιμετώπιση της διαπλοκής και με τον απεγκλωβισμό από τη λιτότητα, η Κύπρος πρέπει να εφαρμόσει τους υφιστάμενους νόμους και να τροποποιήσει κατάλληλα τη νομοθεσία έτσι ώστε να αντιμετωπίσει δραστικά την ανάπτυξη του εξτρεμισμού, αλλιώς η έκταση που θα λάβει θα είναι πολύ δύσκολα αναστρέψιμη και πολύ επικίνδυνη για τη χώρα. 

Και η Κύπρος δεν έχει πλέον την πολυτέλεια άλλων λαθών, επειδή οφείλει να ανακάμψει, να εκσυγχρονιστεί και να καταστεί ένα σύγχρονο κράτος που να υπηρετεί τους πολλούς και όχι να εξυπηρετεί τους λίγους.

[Εφημερίδα "Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ"]

1 σχόλιο: