Σελίδες

30 Μαρτίου 2014

Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Στο ΔΗΚΟ θα πρέπει να έχουν θέση όλοι

Συνέντευξη στον ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΡΑΣΧΟ

Στη βάση των εσωκομματικών εξελίξεων μοιάζει η ΝΕΔΗΚ, και συνακόλουθα η υποψηφιότητα σας, να πατά σε δύο βάρκες μέσα στο ΔΗΚΟ.
Οι συνεδριακές διαδικασίες του ΔΗΚΟ έχουν τελειώσει, όμως τα προβλήματα της κυπριακής κοινωνίας παραμένουν. Το ΔΗΚΟ πρέπει να σταματήσει να απασχολεί την κοινωνία με τις «εσωκομματικές εξελίξεις» και να προσφέρει πολιτικές επιλογές για λύση των σοβαρών προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες. Το ΔΗΚΟ, είναι ένα πολυφωνικό και πολυσυλλεκτικό κόμμα, στο οποίο πρέπει να έχουν θέση όλοι όσοι έχουν διάθεση να αγωνιστούν για τις ιδέες τους. Διαχρονικά εξέφραζα προοδευτικές, μετριοπαθείς και εκσυγχρονιστικές απόψεις, και αυτό συνεχίζω να πράττω ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής, απευθυνόμενος προς τη βάση του ΔΗΚΟ και προς την κυπριακή κοινωνία. Εδώ και σχεδόν σαράντα χρόνια από την ίδρυση του ΔΗΚΟ το 1976, ο εκάστοτε Πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ συμμετέχει στα ψηφοδέλτια του ΔΗΚΟ και στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία, η ΝΕΔΗΚ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει.
  
Σήμερα που η πολιτική βρίσκεται σε μεγάλη ανυποληψία, πως ταυτίζεται ένας νέος άνθρωπος με το «σύστημα»;
Όποιος νέος άνθρωπος ταυτίζεται με το σύστημα, στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου νέος, αλλά είναι ένα γερασμένο μυαλό που βρίσκεται παγιδευμένο στο σώμα ενός νέου ανθρώπου. Η πολιτική συμμετοχή είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει ένας νέος να αλλάξει το σύστημα. Ο κίνδυνός όμως είναι ότι το σύστημα επιδιώκει να σε αλλάξει και να σε αφομοιώσει πριν προλάβεις εσύ να το αλλάξεις. Εμείς οι νέοι έχουμε την ευθύνη, όπως λένε και οι στίχοι του Άλκη Αλκαίου, να προσπαθήσουμε να φέρουμε τον κόσμο στα μέτρα μας πριν να μας φέρει εκείνος στα δικά του. Και μέσα από τη συμμετοχή μας θα καταφέρουμε να αλλάξουμε τα δεδομένα.

Ποια μπορεί να είναι τα κίνητρα για ένα άνεργο νέο ώστε να παραμείνει στην Κύπρο;
Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή ένας άνεργος νέος έχει περισσότερους λόγους για να φύγει από την Κύπρο παρά για να μείνει. Μία πρόσφατη έρευνα, δείχνει ότι το 28% των νέων μεταξύ 18 και 28 ετών, δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Όμως αυτά τα δεδομένα πρέπει να αλλάξουν. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το σύμπτωμα αντί να θεραπεύσει την αρρώστια, με το να επιχορηγεί ψεύτικες θέσεις εργασίας οι οποίες απλώς κοστίζουν χρήματα και ψευδοαπασχολούν τους νέους για μερικούς μήνες.  Αλλά οι νέοι δεν χρειάζονται αυτό. Χρειαζόμαστε ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό που να λαμβάνει υπόψη την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας, χρειαζόμαστε περισσότερη απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, χρειαζόμαστε νέα προγράμματα ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας και χρειαζόμαστε επένδυση στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας. Δεν θέλουμε η γενιά μας να γίνει μια χαμένη γενιά. Ακόμα και αν η πολιτεία δεν αντιλαμβάνεται τους κινδύνους του brain drain, εμείς οι ίδιοι οφείλουμε να αλλάξουμε αυτά τα δεδομένα για να μπορέσουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στη χώρα μας.

Υπάρχει ανάγκη για από κοινού προσπάθεια των νέων των δύο κοινοτήτων για συμβολή στη λύση του Κυπριακού αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν;
Οι νέοι άνθρωποι των δύο κοινοτήτων θερίζουν τα λάθη του παρελθόντος, και μπορούν είτε να τα επαναλάβουν, είτε να τα διορθώσουν. Η λύση του Κυπριακού μπορεί να επιτρέψει την απελευθέρωση δημιουργικών δυνάμεων και από τις δύο κοινότητες και να οδηγήσει σε αναπτυξιακές προοπτικές με προμετωπίδα τους νέους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Όμως, για να συμβεί αυτό, χρειάζεται η λύση του Κυπριακού να παρέχει συνθήκες ασφάλειας και λειτουργικότητας, χωρίς ξένες παρεμβάσεις και χωρίς διαχωριστικές πρόνοιες. Και οι νέοι των δύο κοινοτήτων μπορούν να εργαστούν από κοινού προς αυτή την κατεύθυνση.

Πως σχολιάζετε την πρόσφατη απόφαση των εκπαιδευτικών στα Κατεχόμενα όπως το μάθημα των ελληνικών διδάσκεται πλέον ως υποχρεωτικό στα δημοτικά σχολεία;
Η επικοινωνία είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος των ανθρωπίνων σχέσεων, σε όλα τα επίπεδα, και στην περίπτωση της Κύπρου, είναι αυτονόητο ότι η γλωσσική επικοινωνία έχει πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει. Εάν πραγματικά θέλουμε τη λύση του Κυπριακού και την ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων σε μια επανενωμένη χώρα, οφείλουμε ως Ελληνοκύπριοι να λάβουμε ανάλογες αποφάσεις για τη διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας. Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι συμπατριώτες μας ίσως να νιώθουν άβολα και να μην βλέπουν θετικά κάτι τέτοιο. Όμως, δεν θα γίνουμε λιγότερο Έλληνες μαθαίνοντας τούρκικα, όπως δεν γίναμε λιγότερο Έλληνες μαθαίνοντας αγγλικά ή φοιτώντας σε αγγλικά σχολεία ή σπουδάζοντας σε αγγλικά πανεπιστήμια.

Ποια θέση έχετε έναντι του Συμφώνου Συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου;
Η ομοφοβία και οι παρωχημένες αντιλήψεις δεν έχουν θέση σε μια σύγχρονη κοινωνία. Ο σεξουαλικός προσανατολισµός, η έμφυλη ταυτότητα και οι προσωπικές επιλογές του κάθε ανθρώπου πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστές και να μην αποτελούν αιτία περιθωριοποίησης για κανέναν. Η πολιτεία οφείλει να προσφέρει ένα νομικό πλαίσιο που να επιτρέπει σε αυτά τα άτομα να ρυθμίζουν νομικά τις σχέσεις τους, σε περίπτωση που το επιθυμούν, και το σύμφωνο συμβίωσης ανταποκρίνεται ακριβώς σε αυτή την αναγκαιότητα.

Τι νέο θα κομίσετε στο Ευρωκοινοβούλιο αν εκλεγείτε και ποιες προτεραιότητες θέτετε;
Οι νέοι άνθρωποι που δεν έχουν και δεν θέλουν να αποκτήσουν εξαρτήσεις από το κατεστημένο, που δεν περιμένουν τη σειρά τους για να φάνε, που έχουν γνώσεις, εμπειρίες και δημιουργική διάθεση, μπορούν να προσφέρουν πολλά. Η Ευρώπη βρίσκεται εγκλωβισμένη στο καταστροφικό δόγμα της λιτότητας και του αυταρχισμού, το οποίο βολεύει τους λίγους και βλάπτει τους πολλούς. Αυτό το δόγμα πρέπει να αλλάξει. Τα διορισμένα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν περισσότερες αρμοδιότητες από τα εκλεγμένα όργανα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα. Αυτό το έλλειμμα πρέπει να σταματήσει να υφίσταται. Οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές που θα λάβουν νέα εντολή από την κυπριακή κοινωνία πρέπει να έχουν αυτές τις προτεραιότητες και να εργαστούν για να αλλάξουν τα δεδομένα που βλάπτουν την Ευρώπη και τη χώρα μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου