Σελίδες

1 Νοεμβρίου 2020

Ακροδεξιά: Αποκλίνουσες προσεγγίσεις αντιμετώπισης

Στην Ελλάδα και στην Κύπρο εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται δύο πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των αδελφών οργανώσεων, της Χρυσής Αυγής και του ΕΛΑΜ. Η ελλαδική προσέγγιση βασίστηκε στην νομιμότητα, στην θεσμικότητα, στην αποφασιστικότητα και στην αποτελεσματικότητα. Η κυπριακή προσέγγιση βασίζεται στον ανοχή, στον εξευμενισμό, στην κανονικοποίηση και στην αναβλητικότητα. Παρόλο που είναι ευρέως γνωστό, αποδεκτό και προφανές ότι η Χρυσή Αυγή και το ΕΛΑΜ αποτελούν τις δύο όψεις του ιδίου νομίσματος, λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων σε Ελλάδα και Κύπρο η σημερινή κατάληξη της κάθε όψης είναι προς το παρόν εκ διαμέτρου αντίθετη: Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής βρίσκεται καταδικασμένη στα κελιά της φυλακής, ενώ η ηγεσία του ΕΛΑΜ κοσμεί τα έδρανα της κυπριακής Βουλής.

Η ειδοποιός διαφορά των δύο προσεγγίσεων είναι η εξής: Στην Ελλάδα η ηγεσία της Χρυσής Αυγής θεωρήθηκε ύποπτη για την καθοδήγηση, την διοργάνωση και την υπόθαλψη περιστατικών πολιτικής βίας και ακολούθως μετά από την σχετική διερεύνηση διαπιστώθηκε η ενοχή της, ενώ στην Κύπρο η ηγεσία του ΕΛΑΜ θεωρείται αμέτοχη στην καθοδήγηση, την διοργάνωση και την υπόθαλψη περιστατικών πολιτικής βίας, με αποτέλεσμα να παραμένει στο απυρόβλητο απολαμβάνοντας μια ιδιότυπη πολιτική ασυλία. 

Στην Κύπρο, κατά τα τελευταία χρόνια, έχουν καταγραφεί συγκεκριμένα περιστατικά πολιτικής βίας τα οποία αποδίδονται σε ακροδεξιούς κύκλους, αλλά δεν αναζητήθηκαν ευθύνες σχετικά με την διοργάνωσή τους. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα ακόλουθα: Τον Μάρτη του 2014 στη Λεμεσό, σε εκδήλωση με ομιλητή τον πρώην  ηγέτη των τουρκοκυπρίων,  Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κάποια άτομα που φορούσαν κράνη απώθησαν τους αστυνομικούς, έσπασαν τις γυάλινες εισόδους, εισέβαλαν βίαια στην αίθουσα, έριξαν κροτίδες, πέταξαν αναμμένο πυρσό και τραυμάτισαν τουρκοκύπριο δημοσιογράφο. Τον Οκτώβρη του 2020 στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, στον χώρο μπροστά από το οδόφραγμα της Δερύνειας, κάποια άτομα που φορούσαν κουκούλες και κρατούσαν ρόπαλα, έσπρωξαν αστυνομικούς, έσπασαν το σιδερένιο κιγκλίδωμα και τις δοκούς ασφαλείας, πέταξαν φωτοβολίδες, άναψαν πυρσούς, προκάλεσαν πυρκαγιά στην νεκρή ζώνη και προξένησαν ζημιές στο φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς. 

Ένας βασικός λόγος για τον οποίο καταδικάστηκε και φυλακίστηκε η ηγεσία της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα ως υπεύθυνη για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ήταν η ουσιαστική διερεύνηση που οδήγησε στον διαπιστωμένο ενεργό ρόλο της στην οργανωμένη χρήση βίας από στελέχη και μέλη της οργάνωσης. Δηλαδή, μετά από ενδελεχή έρευνα των αρμόδιων αρχών του ελληνικού κράτους διαπιστώθηκε ότι ο δολοφόνος του Παύλου Φύσα ή οι δολοφόνοι του Σαχζάτ Λουκμάν δεν έδρασαν αυθόρμητα και ατομικά αλλά οι δολοφονίες έγιναν οργανωμένα και συλλογικά υπό την καθοδήγηση των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής. 

Ένας βασικός λόγος για τον οποίο δεν καταδικάστηκε και δεν φυλακίστηκε η ηγεσία του ΕΛΑΜ στην Κύπρο ως υπεύθυνη για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι η απουσία ουσιαστικής διερεύνησης σχετικά με τον ρόλο της στην οργανωμένη χρήση βίας από στελέχη και μέλη της οργάνωσης. Δηλαδή, λόγω του ότι δεν πραγματοποιήθηκε ενδελεχής έρευνα των αρμόδιων αρχών του κυπριακού κράτους δεν διαπιστώθηκε εάν π.χ. στα πρόσφατα επεισόδια βίας στην Δερύνεια ή π.χ. στα παλαιότερα επεισόδια βίας στην Λεμεσό οι συμμετέχοντες έδρασαν αυθόρμητα και ατομικά ή εάν η τα επεισόδια βίας πραγματοποιήθηκαν οργανωμένα και συλλογικά υπό την καθοδήγηση των ηγετικών στελεχών του ΕΛΑΜ. 

Η παραδοξότητα της απόκλισης μεταξύ των δύο προσεγγίσεων καθίσταται εντονότερη εάν ληφθούν υπόψη οι δύο βασικές διαστάσεις της πολιτικής βίας: Η πρώτη αφορά την ένταση της φυσικής βίας και η δεύτερη αφορά την έκταση του πολιτικού διακυβεύματος. Στην Ελλάδα η ένταση της φυσικής βίας ήταν μεγαλύτερη, αφού αφαιρέθηκαν ανθρώπινες ζωές. Όμως στην Κύπρο η έκταση του πολιτικού διακυβεύματος είναι μεγαλύτερη, αφού η πρόσφατη κυπριακή ιστορία δείχνει ότι οι άφρονες προβοκατόρικες ενέργειες μπορούν να οδηγήσουν σε εντάσεις, σε επεισόδια, σε συγκρούσεις και σε πόλεμο, δίνοντας αφορμές σε εκείνους που τις αναζητούν. Ως εκ τούτου, οι κυπριακές αρχές οφείλουν άμεσα να ευθυγραμμιστούν με τις ελληνικές αρχές και να διερευνήσουν επί της ουσίας τον ρόλο της ηγεσίας του ΕΛΑΜ σε σειρά περιστατικών πολιτικής βίας που πραγματοποιήθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια, πριν προκύψουν μη αναστρέψιμα και απευκταία γεγονότα.   

Επιπρόσθετα, οι κυπριακές αρχές σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές οφείλουν να διερευνήσουν το είδος, την έκταση και το βάθος των σχέσεων του ΕΛΑΜ με την Χρυσή Αυγή, αφού η τελευταία έχει κριθεί από την ελληνική δικαιοσύνη ως εγκληματική οργάνωση. Λαμβάνοντας υπόψη τις διαχρονικές εκατέρωθεν εξ ιδίων αναφορές περί της ομοούσιας και αδιαίρετης σχέσης των δύο οργανώσεων, είναι απαραίτητη η διερεύνηση των οικονομικών, των διοικητικών, των λειτουργικών και των υποστηρικτικών μεταξύ τους σχέσεων. Παρόλο που κατά το τελευταίο διάστημα οι άμεσα εμπλεκόμενοι προσπαθούν απεγνωσμένα να απαρνηθούν τον εαυτό τους, θα αποτελούσε αφέλεια η αθώωση των λύκων επειδή ενδύθηκαν προβιές προβάτων. Ή όπως αναφέρει ο ευαγγελιστής Ματθαίος, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή απέναντι σε αυτούς που «έρχονται πρὸς ὑμάς ἐν ενδύμασι προβάτων, έσωθεν δέ εἰσι λύκοι άρπαγες» (Ματθ. 7,15).

[Εφημερίδα "Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ"]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου