Σελίδες

9 Ιουλίου 2010

Το μαγείρεμα των αριθμών

Στις 2 Ιουλίου 2010, το ΚΕΒΕ εξέδωσε ανακοίνωση υπό τον τίτλο «Οι πραγματικότητες για τη φορολογία στην Κύπρο και η κατάρρευση των μύθων», η οποία αφορά την πρόσφατη έκδοση της Eurostat που τιτλοφορείται «Φορολογικές Τάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Η ανακοίνωση του ΚΕΒΕ παρουσιάζει αποσπασματικά και παραπλανητικά μέρος των στοιχείων της Eurostat, καταλήγοντας σε αυθαίρετα συμπεράσματα που δεν πληροφορούν αντικειμενικά την κοινή γνώμη.

Η συγκεκριμένη έρευνα της Eurostat αναφέρεται στον υπολογισμό του λεγόμενου Πραγματικού Ποσοστού Φορολογίας (Implicit Tax Rate), το οποίο υπολογίζεται μέσα από μια σύνθετη και περίπλοκη στατιστική διαδικασία, η οποία περιορίζει την αξιοπιστία του τελικού αποτελέσματος. Η ίδια η Eurostat αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι τάσεις, ιδιαίτερα για το Πραγματικό Ποσοστό Φορολογίας επί του Κεφαλαίου, πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, επειδή αντικατοπτρίζουν πολύ μεγάλο εύρος παραγόντων («Trends in the capital ITR reflect a wide range of factors and should be interpreted with caution»).

Ωστόσο, το ΚΕΒΕ δεν ερμηνεύει «με προσοχή» το συγκεκριμένο δείκτη αλλά τον παρουσιάζει αυθαίρετα ως απόδειξη της δήθεν υπερφορολόγησης του επιχειρηματικού κόσμου, αναφέροντας ότι «ενώ η φορολογία επί των εταιρικών κερδών στην Κύπρο είναι μόλις 10%, η πραγματική φορολογία του κεφαλαίου στη πατρίδα μας φθάνει το 36.4%». Δηλαδή το ΚΕΒΕ παρουσιάζει τις εταιρείες ως καταβάλλουσες φόρους ύψους 36.4% και υπογραμμίζει ότι «τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν τη συνεισφορά των επιχειρήσεων στις πραγματικές φορολογίες που επιβάλλονται στο τόπο μας». Αυτό δεν είναι αληθές αφού, σύμφωνα με τη Eurostat, για τον υπολογισμό του Πραγματικού Ποσοστού Φορολογίας επί του Κεφαλαίου δεν λαμβάνονται υπόψη μόνο οι επιχειρήσεις, αλλά και τα φυσικά πρόσωπα («The ITR on capital includes […] the taxes levied on the income earned from savings and investments by households and corporations»).

Είναι γεγονός ότι στην έκδοση της Eurostat το Πραγματικό Ποσοστό Φορολογίας επί του Κεφαλαίου για την Κύπρο παρουσιάζεται υψηλό. Το ΚΕΒΕ ερμηνεύει το ύψος του ποσοστού αναφέροντας ότι «αυτό οφείλεται πρώτιστα στην έκρηξη της δραστηριότητας στην ανάπτυξη γης, η οποία αποτελεί την πιο βαριά φορολογούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα στο τόπο μας». Όμως το ΚΕΒΕ δεν λέει όλη την αλήθεια και αποκρύπτει την πραγματική ερμηνεία που δίνει η ίδια η Eurostat, η οποία βασίζεται στον τρόπο υπολογισμού του Πραγματικού Ποσοστού Φορολογίας επί του Κεφαλαίου και στα ιδιαίτερα κυπριακά δεδομένα. Στην πράξη, το καταγεγραμμένο υψηλό ποσοστό δεν έχει να κάνει ούτε με την υψηλή φορολογία, ούτε με την αφαίμαξη του επιχειρηματικού κόσμου. Σύμφωνα με τη Eurostat, το υψηλό Πραγματικό Ποσοστό Φορολογίας επί του Κεφαλαίου για την Κύπρο διαμορφώνεται έτσι επειδή ενώ οι φόροι κεφαλαιουχικών κερδών από πωλήσεις ακινήτων αποτελούν μέρος του αριθμητή για τον υπολογισμό του ποσοστού, τα κεφαλαιουχικά κέρδη από τις πωλήσεις ακινήτων – ως μη παραγωγική δραστηριότητα – δεν αποτελούν μέρος των κερδών στους εθνικούς λογαριασμούς και έτσι δεν περιλαμβάνονται στον παρονομαστή για τον υπολογισμό του ποσοστού, («The high ITR most likely overstates the underlying development because, while capital gains taxes from real estate sales form part of the nominator of the ITR on capital, capital gains are not part of profits in national accounts and hence are not comprised in the ITR's denominator») με ανάλογο καταγεγραμμένο αποτέλεσμα.

Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο οφείλει καθηκόντως να υποστηρίζει τα συμφέροντα των Κυπρίων επιχειρηματιών και να λειτουργεί για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Κύπρο. Όμως, στα πλαίσια επιτέλεσης αυτής της αποστολής πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, έτσι ώστε οι δημόσιες παρεμβάσεις του να μην χαρακτηρίζονται από εκούσια ή ακούσια λάθη και παραλήψεις, που πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία του. Ιδιαίτερα μάλιστα σε εποχές που οι μισθοσυντήρητοι πολίτες βιώνουν άμεσα και έντονα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.


[ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΗΜΕΡΙΝΗ"]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου