Σελίδες

20 Ιουλίου 2010

Ο Γλαύκος Κληρίδης για το Γεώργιο Γρίβα

Η 15η Ιουλίου εκάστου έτους αποτελεί ημέρα κατά την οποία ο κυπριακός ελληνισμός οφείλει να ενθυμάται τους συντελεστές της προδοσίας που διενεργήθηκε σε βάρος του. Κεντρικό ρόλο στην προετοιμασία και στην εκτέλεση της προδοσίας είχαν η τρομοκρατική οργάνωση ΕΟΚΑ Β’ και ο ιδρυτής της Γεώργιος Γρίβας. Για την αποτύπωση αυτής της ιστορικής πραγματικότητας είναι πολύ χρήσιμες οι ιστορικές τοποθετήσεις του ιδρυτή του ΔΗΣΥ και πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, σεβαστού Γλαύκου Κληρίδη.

Στις 10 Ιανουαρίου 1973, ο Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε επίσημα από το βήμα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι «ο Στρατηγός Γρίβας κατήλθεν εις Κύπρον κρυφίως το 1971 και κατόπιν μακράς σιωπής και χρόνου εντατικής οργανώσεως παρανόμων ομάδων και εξοπλισμού αυτών , επληροφόρησε τον Κυπριακόν λαόν ότι ευρίσκεται εν Κύπρω, διά να αποτρέψη μειοδοτικήν ή προδοτικήν λύσιν του Κυπριακού προβλήματος και διά να επαναφέρη το Κυπριακόν εις την ορθήν, κατά τη γνώμην του, οδόν της αυτοδιαθέσεως – ενώσεως. […] Ουδέν όμως δικαίωμα είχε να προβή εις μυστικήν και παράνομον οργάνωσιν και να εξοπλίση πολίτας διά να επιβάλη τας απόψεις του διά της βίας και της παρανομίας.»

Ως προς την πραγματική σκοπιμότητα των δραστηριοτήτων του Γρίβα και της ΕΟΚΑ Β΄, ο Γλαύκος Κληρίδης ανέφερε ότι «αι ενέργειαι του Γρίβα προδίδουν τον πραγματικό σκοπόν του, ο οποίος δεν είναι άλλος παρά η δημιουργία χαώδους καταστάσεως, δια να σχηματισθή η εντύπωσις, τόσον εν Κύπρω όσον και διεθνώς, ότι δεν υφίσταται Κυβέρνησις ή Κυπριακόν κράτος».
Αναφορικά με το αποτέλεσμα των ενεργειών του Γρίβα και της ΕΟΚΑ Β΄, ο Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε ότι «πράττων ούτω πως, ουδόλως εστάθμισε ή έλαβεν υπόψιν τα επιπτώσεις της παρανομίας επί του εθνικού μας θέματος […], οπλίσας ούτω το σύνοικον στοιχείον με ακαταμάχητα επιχειρήματα επί θεμάτων εσωτερικής ασφάλειας».

Σε δήλωσή του στις 18 Ιανουαρίου 1973 στο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ, ο Γλαύκος Κληρίδης δήλωνε για τις ενέργειες της ΕΟΚΑ Β’ και για τον αρχηγό της τα εξής: «Αι ενέργειαι των οπαδών του Γρίβα αποτελούν βδελυράς πράξεις αι οποίαι μόνον από ανθρώπους άνευ συνειδήσεως ήτο δυνατόν να διαπραχθούν. Εφόσον ο Στρατηγός Γρίβας και μετά την συζήτησιν εις την Βουλήν και την έγκρισιν ψηφίσματος διά του οποίου καλείται να καταδικάση την βίαν και να διαλύση τα παρανόμους ομάδας του, δεν πράξη τούτο και οι οπαδοί του συνεχίζουν τα παρανόμους των ενεργείας και τας ανάνδρους δολοφονίας, τότε θα ζητήσω από την Βουλήν και τον Κυπριακόν Λαόν να τον καταδικάσουν ως δολοφόνον».

Οι προθέσεις του Γεώργιου Γρίβα και οι στόχοι της ΕΟΚΑ Β’ επιβεβαιώθηκαν τραγικά στις 15 Ιουλίου 1974, με ανάλογες τραγικές συνέπειες για τον κυπριακό ελληνισμό. Ο Γλαύκος Κληρίδης αναγνώρισε έγκαιρα το ρόλο του Γεώργιου Γρίβα και της ΕΟΚΑ Β’, στηλιτεύοντας τη δράση και τους σκοπούς τους. Τριάντα-έξι χρόνια μετά από το προδοτικό πραξικόπημα, η ιστορική μνήμη πρέπει να αποτελεί σταθερό οδοδείκτη αποφυγής παρόμοιων έκρυθμων και αντιδημοκρατικών καταστάσεων, μέσα από το σαφή προσδιορισμό των ενόχων της τραγωδίας του 1974. Οι καινοφανείς θεωρίες που στοχεύουν στον αποχαρακτηρισμό των ενόχων και στην ευρύτερη αόριστη διάχυση των ευθυνών, αποτελούν πρόκληση για τον κυπριακό ελληνισμό ο οποίος εξακολουθεί να βιώνει τις τραγικές συνέπειες της προδοσίας.

[ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ"]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου