Σελίδες

29 Αυγούστου 2013

Πρόταση Ενότητας και Συλλογικότητας

Ανοικτή επιστολή προς την ηγεσία του ΔΗΚΟ

Για να μπορέσει το ΔΗΚΟ να ορθοποδήσει και να συνδράμει ουσιαστικά στην ανάκαμψη της χώρας μας, πρέπει να διασφαλιστεί η ενότητα του, η συλλογικότητά του και ο διαρκής έλεγχος της ηγεσίας από τα συλλογικά όργανα. Σε αυτό το πλαίσιο, καταθέτω Πρόταση Ενότητας και Συλλογικότητας, που βασίζεται στην ενίσχυση των συλλογικών οργάνων με ουσιαστικές πολιτικές αρμοδιότητες.


Σήμερα, το ΔΗΚΟ βιώνει μια προβληματική κατάσταση η οποία εάν αφεθεί να συνεχιστεί ανεξέλεγκτα δεν θα έχει θετική κατάληξη για κανέναν. Στο εσωτερικό του Κόμματος αναπτύσσεται μια σκληρή αντιπαράθεση που διαχωρίζει αυθαίρετα τα στελέχη σε στρατόπεδα, χρωματίζοντας αναλόγως τις τοποθετήσεις τους, ενώ ταυτόχρονα, η προεκλογική συζήτηση έχει ως αποκλειστικό σημείο αναφοράς τα πρόσωπα που διεκδικούν την προεδρία και όχι τις πολιτικές θέσεις που εκφράζουν ή τις πολιτικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν. Έτσι, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα τον εκλογών, η αντιπαράθεση θα συνεχιστεί μετεκλογικά, οδηγώντας στη διάσπαση και στη συρρίκνωση. Αφενός, όποιος χάσει θα περιφέρει το ποσοστό που συγκέντρωσε σαν προσωπική ιδιοκτησία, τόσο εντός όσο και εκτός του ΔΗΚΟ. Αφετέρου, ο νικητής θα λειτουργήσει σαν λαοπρόβλητος μονάρχης, αφού ο εκάστοτε Πρόεδρος του ΔΗΚΟ διαθέτει υπερεξουσίες και είναι ο απόλυτος άρχοντας που αποφασίζει πότε και εάν θα συγκληθούν τα συλλογικά όργανα, εάν θα υλοποιηθούν ή όχι οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, ποιοί θα διοριστούν εκ μέρους του ΔΗΚΟ σε πολιτειακά αξιώματα και ποιές είναι οι θέσεις του ΔΗΚΟ για τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα και την τρέχουσα καθημερινότητα. Αυτά πρέπει να αλλάξουν και να δώσουν τη θέση τους σε μια νέα συλλογική ηγεσία, χωρίς άρχοντες και πληβείους.

Συγκεκριμένα, προτείνω όπως κατά την Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση του ΔΗΚΟ που θα πραγματοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου του 2013, τα μέλη του ΔΗΚΟ εκλέξουν την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος η οποία θα ενισχυθεί με αυξημένες πολιτικές αρμοδιότητες, στις οποίες θα περιλαμβάνεται η εκλογή του Προέδρου και της ανώτατης ηγεσίας, καθώς και η δυνατότητα κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας (μομφής) για παύση και αντικατάσταση της ηγεσίας, εάν αυτή απολέσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας. Για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής πρέπει να διασφαλιστεί η καθολική συμμετοχή της βάσης του ΔΗΚΟ, στην οποία θα κοινοποιηθούν αναλυτικά βιογραφικά στοιχεία όλων των υποψηφίων που θα περιλαμβάνουν την κομματική τους δράση, τις σπουδές τους και την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα εκλέγονται από την Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση χωρίς την εξ οφφίκιο συμμετοχή οποιουδήποτε, αφού ακόμα και οι υποψήφιοι για την προεδρία του Κόμματος θα πρέπει να υποβάλουν υποψηφιότητα και να εκλεγούν στην Κεντρική Επιτροπή ως ίσοι μεταξύ ίσων. Η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάζει υποχρεωτικά σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα κατανεμηθούν συγκεκριμένα καθήκοντα σε όλα τα μέλη της, θα λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις για όλα τα σημαντικά θέματα και σε αυτήν θα λογοδοτούν όλα τα ηγετικά στελέχη.

Είμαι σίγουρος ότι το ΔΗΚΟ μπορεί να επιτελέσει σωστά το ρόλο του στα πολιτικά πράγματα του τόπου, εάν καταφέρει να διαμορφώσει σύγχρονες δομές και λειτουργίες που να βασίζονται στη συλλογικότητα και την ενότητα, έτσι ώστε να ανακάμψει και να ανακτήσει την αξιοπιστία του. Πιστεύω ότι τα στελέχη, τα μέλη, και οι φίλοι του ΔΗΚΟ θα αγκαλιάσουν αυτή την πρόταση επειδή θέτει το κοινό καλό πάνω από το προσωπικό όφελος. Ωστόσο, εάν κάποιοι αποζητούν λευκές επιταγές και θέλουν τα μέλη του ΔΗΚΟ να είναι απλοί χειροκροτητές, προφανώς θα διαφωνήσουν. Όμως εάν το ΔΗΚΟ δεν αλλάξει, σύντομα θα βουλιάξει τόσο βαθιά που δυστυχώς δεν θα υπάρχει επιστροφή, ανεξαρτήτως του ποιός θα βρίσκεται στο τιμόνι. Και η σημαντικότερη αλλαγή για το ΔΗΚΟ είναι να πάψει να είναι αρχηγικό Κόμμα και να μετατραπεί σε συλλογικό Κόμμα.

Εφόσον αυτή η πρόταση συγκεντρώσει ικανοποιητική υποστήριξη, θα διαμορφωθεί αναλυτική εισήγηση ενόψει του Καταστατικού Συνεδρίου του ΔΗΚΟ, η οποία θα κοινοποιηθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων που προβλέπονται από το Καταστατικό Λειτουργίας, ώστε να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία. 


Δήλωση του Νικόλα Παπαδόπουλου σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε ο Γιάννης Παναγιώτου

Έχω διαβάσει στα ΜΜΕ την «Ανοικτή επιστολή προς την ηγεσία του ΔΗΚΟ» που απέστειλε ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ συναγωνιστής Γιάννης Παναγιώτου και την πρότασή του για αλλαγή του τρόπου εκλογής της ανώτατης ηγεσίας του Κόμματος.

Θεωρώ τη συγκεκριμένη πρόταση αντιδημοκρατική και λανθασμένη.
Με βάση το Καταστατικό του Κόμματος (άρθρο 6), στην Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση που θα γίνει την 1η Δεκεμβρίου 2013,  όλα τα εγγεγραμμένα μέλη του Κόμματος έχουν το δικαίωμα και την εξουσία να εκλέξουν:
1. Τον Πρόεδρο,
2. Τον Αναπληρωτή Πρόεδρο,
3. Τον Αντιπρόεδρο,
4. Τον Γενικό Γραμματέα,
5. Τον Γενικό Οργανωτικό Γραμματέα,
6. Τα 15 αιρετά μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου,
7. Τα 120 αιρετά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Η πρόταση του συναγωνιστή Προέδρου της ΝΕΔΗΚ αφαιρεί από τα απλά μέλη του Κόμματος το δικαίωμα και την εξουσία να εκλέγουν τον Πρόεδρο, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα, τον Γενικό Οργανωτικό Γραμματέα και τα 15 αιρετά μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου.

Σε μια κρίσιμη εποχή που η συμμετοχή όλων στις δημοκρατικές διαδικασίες είναι διπλά επιβεβλημένη, κάθε αφαίρεση δικαιωμάτων ή εξουσιών από τα μέλη του ΔΗΚΟ είναι αντιδημοκρατική και λανθασμένη.

Είμαι βέβαιος πως και ο Πρόεδρος του Κόμματος συναγωνιστής Μάριος Καρογιάν συμμερίζεται τη θέση που διατυπώνω και διαφωνεί με την αφαίρεση εκλογικών δικαιωμάτων και εξουσιών από τα απλά μέλη του ΔΗΚΟ.

Το ΔΗΚΟ είναι τα μέλη και οι ψηφοφόροι του. Ας τους δώσουμε το λόγο και ας τους εμπιστευτούμε. Η δημοκρατία και οι δημοκρατικές διαδικασίες δεν έβλαψαν ποτέ. Αντιθέτως, ενισχύουν την ενότητα.


Απάντηση του Γιάννη Παναγιώτου στη δήλωση του Νικόλα Παπαδόπουλου

Σε σχέση με την απάντηση του Νικόλα Παπαδόπουλου στην Ανοικτή Επιστολή που απέστειλα προς την ηγεσία του ΔΗΚΟ με τίτλο “Πρόταση Ενότητας και Συλλογικότητας” σημειώνω τα εξής:

  •  Το ΔΗΚΟ βρίσκεται σε προσυνεδριακό διάλογο ενόψει Καταστατικού Συνεδρίου το οποίο θα λάβει αποφάσεις για καταστατικές αλλαγές, οπότε είναι απαραίτητο να κατατίθενται προτάσεις για τις οποίες να γίνεται δημόσια συζήτηση. Οι προτάσεις που κατατίθενται δεν πρέπει να λαμβάνουν απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και να χαρακτηρίζονται ως “αντιδημοκρατικές”, επειδή κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τον ανοικτό δημοκρατικό διάλογο που πρέπει να χαρακτηρίζει το Δημοκρατικό Κόμμα, στον οποίο δεν επιτρέπεται η φίμωση κανενός. Τουλάχιστον εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να επιτρέψω σε κανέναν να με φιμώσει προτάσσοντας χαρακτηρισμούς προς δημιουργία εντυπώσεων, αλλά θα συνεχίσω να εκφράζω τις απόψεις μου με ειλικρίνεια, με θάρρος και με αποφασιστικότητα.
  • Στη δημοκρατία κανένας δεν δικαιούται να λαμβάνει λευκή επιταγή για να ασκεί εξουσία χωρίς έλεγχο. Ήδη, το πρόσφατο παρελθόν έδειξε ότι αυτή η πρακτική είναι λανθασμένη και δεν πρέπει να συνεχιστεί, επειδή θα οδηγήσει ξανά σε αρνητικά αποτελέσματα. Στη δημοκρατία δεν υπάρχει χώρος για μονάρχες, αλλά πρέπει να λειτουργούν σωστοί μηχανισμοί εποπτείας και λογοδοσίας. Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ θα λογοδοτεί στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα έχει το δικαίωμα να τον αμφισβητήσει καταθέτοντας πρόταση μομφής και να τον παύσει αίροντας την εμπιστοσύνη της, εάν κρίνει ότι αυτός λειτουργεί κατά τρόπο λανθασμένο. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος πρέπει να διευκρινίσει εάν συμφωνεί με την ανάγκη θεσμοθέτησης πραγματικής λογοδοσίας και ουσιαστικού ελέγχου για τον εκάστοτε Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, ή εάν θεωρεί ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ πρέπει να λαμβάνει λευκή επιταγή από τη βάση και να ενεργεί κατά το δοκούν σαν πεφωτισμένος ηγέτης.
  • Η δημοκρατικότητα των εκλογικών διαδικασιών δεν κρίνεται από το βαθμό στον οποίο αυτές συμφέρουν τον κάθε υποψήφιο αλλά από το βαθμό στον οποίο είναι πραγματικά και όχι κατ’ επίφαση δημοκρατικές. Ειδικότερα αναφέρω χαρακτηριστικά ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός εκλέγονται με τρόπο ανάλογο αυτού που περιγράφεται στην πρόταση που κατέθεσα, και η εκλογή τους δεν θεωρείται σε καμία περίπτωση αντιδημοκρατική.
  • Η αποκλειστική περιστροφή της συζήτησης για την εκλογή του Προέδρου του ΔΗΚΟ γύρω από πρόσωπα αντί γύρω από πολιτικές είναι προφανώς βολική για τους υποψήφιους Προέδρους και για τους αυλικούς τους, που αγωνιούν για τη νομή της εξουσίας. Όμως βλάπτει το ΔΗΚΟ επειδή διχάζει τα στελέχη του και διασπά τη βάση του. Οι καουμπόικες μονομαχίες είναι ωραίες στις ταινίες γουέστερν όμως δεν είναι καθόλου χρήσιμες για το ΔΗΚΟ. Όσοι γυαλίζουν τα όπλα τους και όσοι μαζεύουν σφαίρες είναι καλύτερα να κάνουν άλλες σκέψεις. Χρειαζόμαστε συλλογικές δομές και συλλογική ηγεσία ώστε το ΔΗΚΟ να πάψει να είναι αρχηγικό Κόμμα και να γίνει συλλογικό Κόμμα.
  • Η επόμενη ημέρα των εκλογών στο ΔΗΚΟ θα είναι ακόμα σημαντικότερη από την προηγούμενη και πρέπει να δημιουργηθούν εκ των προτέρων προοπτικές ενότητας. Η Κύπρος αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις και χρειάζεται το ΔΗΚΟ ενωμένο, και όχι διαχωρισμένο σε νικητές και ηττημένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου