Σελίδες

1 Σεπτεμβρίου 2013

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ

Μονομαχία στο Ελ …ΔΗΚΟ

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ 


Ο πρόεδρος της νεολαίας του Δημοκρατικού Κόμματος (ΝΕΔΗΚ), Γιάννης Παναγιώτου, επέλεξε να θέσει δημόσια, προς προβληματισμό, την πρόταση του για αλλαγή της διαδικασίας εκλογής της ανώτατης ηγεσίας του ΔΗΚΟ. Σύμφωνα με ανοικτή επιστολή προς την ηγεσία του ΔΗΚΟ, που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη που μας πέρασε, ο κ. Παναγιώτου εισηγείται όπως κατά την παγκύπρια εκλογική συνέλευση του κόμματός του, που θα πραγματοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου του 2013, «τα μέλη του ΔΗΚΟ εκλέξουν την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, η οποία θα ενισχυθεί με αυξημένες πολιτικές αρμοδιότητες, στις οποίες θα περιλαμβάνεται η εκλογή του προέδρου και της ανώτατης ηγεσίας, καθώς και η δυνατότητα κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας (μομφής) για παύση και αντικατάσταση της ηγεσίας, εάν αυτή απολέσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας». Σημειώνεται ότι την πρόταση Παναγιώτου απέρριψε αμέσως με γραπτή του δήλωση, ο βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος την χαρακτήρισε «αντιδημοκρατική και λανθασμένη».
Ο πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ απέρριψε τη θέση Παπαδόπουλου, ότι η εισήγησή του αφαιρεί από τα απλά μέλη του ΔΗΚΟ το δικαίωμα και την εξουσία να εκλέγουν απευθείας την ηγεσία τους, λέγοντας ότι το κόμμα ταλαιπωρείται εσωκομματικά εδώ και χρόνια, και είναι γι αυτό που χρειάζεται πλέον συλλογικές διαδικασίες για να λειτουργεί δημοκρατικά. «Δημοκρατία δεν είναι να ψηφίζει κάποιος απευθείας τον Νικόλα Παπαδόπουλο ή όχι. Το πρόβλημα είναι ότι στο ΔΗΚΟ κάποιοι έχουν προετοιμαστεί ή προετοιμάζονται εδώ και αρκετό καιρό για μια καουμπόικη μονομαχία. Σαν μια μονομαχία στο Ελ Πάσο. Αυτές οι μονομαχίες, όμως, είναι καλές μόνον για τις ταινίες γούεστερν. Στα πολιτικά κόμματα και στην κοινωνία τη δική μας, που σήμερα αντιμετωπίζει όλες αυτές τις προκλήσεις, δεν υπάρχει περιθώριο για προσωπικές αντιπαραθέσεις αυτού του τύπου, όπου θα κληθούμε να αποφασίσουμε ποιος θα εκλεγεί με μια λογική άσπρου – μαύρου, και μετά ο άλλος να αρχίσει να στοιχειώνει τον εκλελεγμένο» ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο Γιάννης Παναγιώτου, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Super Spor FM «Η Κύπρος σήμερα».

Ερ. Τί λένε οι συναγωνιστές σας για την εισήγησή σας; Τους έχετε βολιδοσκοπήσει;
Απ. Βεβαίως και βρήκα πολλή ανταπόκριση. Εκτός από στελέχη που βρίσκονται σε αυλές ορισμένων αξιωματούχων του ΔΗΚΟ, που ενδιαφέρονται για ανώτατα αξιώματα.

Ερ. Υπάρχουν πολλές αυλές μέσα στο ΔΗΚΟ;
Απ. Συνήθως τα σπίτια έχουν την μπροστινή αυλή και την πίσω αυλή. Ε μπορεί να υπάρχει και κάτι στο πλάι…

Ερ. Γιατί επιλέξατε να ανοίξετε αυτό το διάλογο με ανοιχτή επιστολή και δεν συζητήσατε το θέμα εσωκομματικά, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας;
Απ. Επειδή θεωρώ ότι τα σύγχρονα κόμματα πρέπει να κάνουν δημόσια συζήτηση και ανοικτό διάλογο. Ξέρετε, δεν είναι μέσα σε κλειστά γραφεία που εκσυγχρονίζονται τα κόμματα. Τα κόμματα εκσυγχρονίζονται μέσα από τη δημόσια συζήτηση. Και είναι σημαντικό, αντί στο ΔΗΚΟ να γίνεται δημόσια συζήτηση μόνον στη βάση αντιπαράθεσης προσώπων, δηλαδή, για το εάν θα είναι ο ένας ή εάν θα είναι ο άλλος στην ηγεσία, να γίνεται συζήτηση και στη βάση πολιτικών προτάσεων. Εγώ αυτό που εισηγούμαι είναι μια πολιτική πρόταση, με την οποία κάποιος μπορεί να διαφωνεί ή να συμφωνεί. Και αυτή είναι η ουσία της δημοκρατίας.

Ερ. Λογικά, οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΔΗΚΟ θα πρέπει να πάνε στο εκλογικό συνέδριο με πολιτική πρόταση. Δηλαδή, θα μάθουμε την πολιτική πρόταση του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Μάριου Καρογιάν, εφόσον βέβαια ο κ. Καρογιάν επαναδιεκδικήσει την προεδρία του κόμματος σας.
Απ. Αυτό θα αποτελέσει έκπληξη. Διότι, εδώ και κάποια χρόνια, δεν έχουμε δει αυτή την αντιπαράθεση να πολιτικοποιείται. Και αυτή ακριβώς είναι η ουσία της εισήγησής μου. Δηλαδή, το ΔΗΚΟ πλέον να μπει σε διάλογο για πολιτικές και όχι σε διάλογο και συζήτηση για πολιτικούς.

Ερ. Θα γίνει σίγουρα το εκλογικό συνέδριο του ΔΗΚΟ την 1η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους;
Απ. Θεωρώ ότι οπωσδήποτε πρέπει να γίνει, επειδή με τη δημοκρατία δεν πρέπει να παίζουμε.

Ερ. Ποιο είναι το κλίμα στο Δημοκρατικό Κόμμα;
Απ. Το ΔΗΚΟ βρίσκεται σε μια προσυνεδριακή διαδικασία. Και υπό κανονικές συνθήκες, για τα πολιτικά κόμματα αυτές οι περίοδοι είναι πολύ σημαντικές, διότι, στα πλαίσια μιας τέτοιας διαδικασίας, γίνεται ανταλλαγή απόψεων, γίνονται πολιτικές ζυμώσεις, διαμορφώνονται νέες προσεγγίσεις που να μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών. Δυστυχώς, εμείς στο ΔΗΚΟ βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι σε μια προσωπική αντιπαράθεση. Όποιο στέλεχος του ΔΗΚΟ πάει στον φούρνο να πάρει γάλα ή στο περίπτερο να πάρει τσιγάρα, τον ρωτούν αν είναι με τον Καρογιάν ή με τον Παπαδόπουλο. Και όταν μια αντιπαράθεση λαμβάνει χαρακτηριστικά τόσο σκληρά, επί προσωπικού, χωρίς να έχουν σημασία οι απόψεις, οι προτάσεις, οι πολιτικές δεσμεύσεις του καθενός υποψηφίου, τότε περισσότερο κακό κάνουν παρά καλό. Και είναι με βάση αυτή την πραγματικότητα, που θεωρώ ότι η δική μου πρόταση μπορεί να ανταποκριθεί στις προβληματικές καταστάσεις του ΔΗΚΟ και να βοηθήσει προς το καλύτερο.

Ερ. Όλα αυτά, δεν θα απαντηθούν και θα επιλυθούν με την εκλογή της νέας ηγεσίας;
Απ. Αυτό θα ήταν πολύ καλό, αλλά δυστυχώς δεν ζούμε σε ένα ροζ συννεφάκι, ζούμε στο Δημοκρατικό Κόμμα. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών του ΔΗΚΟ, αυτός που θα χάσει, ο ηττημένος εντός εισαγωγικών, θα έχει ένα ποσοστό γύρω στο 40 – 45% και θα θεωρεί ότι αυτό το ποσοστό που συγκέντρωσε είναι προσωπική του ιδιοκτησία και ως τέτοιο θα το περιφέρει και εντός του ΔΗΚΟ και εκτός του ΔΗΚΟ. Και πραγματικά, η βάση του ΔΗΚΟ έχει κουραστεί. Και η κυπριακή κοινωνία έχει κουραστεί από τα καμώματα των στελεχών του ΔΗΚΟ. Δεν γίνεται ένα κόμμα να βρίσκεται διαρκώς σε αντιπαράθεση και σύγκρουση.

«Η καρέκλα στο ΔΗΚΟ κάνει και μασάζ»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΕΔΗΚ, «η καρέκλα του προέδρου του ΔΗΚΟ είναι μια πολύ αναπαυτική πολυθρόνα», κατά την έκφρασή του. «Δερμάτινη, η οποία κάνει και μασάζ. Εγώ θα ήθελα αυτή η αναπαυτική καρέκλα να μετατραπεί σε ένα ταπεινό σκαμνάκι. Δηλαδή, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ να μην έχει τις υπερεξουσίες που έχει σήμερα. Να μην μπορεί να εκφράζει εν λευκώ ο ίδιος, δια των τοποθετήσεων του, το ΔΗΚΟ. Να μην αποφασίζει αποκλειστικά ο ίδιος, πότε και εάν θα συγκληθούν τα συλλογικά όργανα, να μην αποφασίζει μόνος του για τους διορισμούς σε πολιτειακά αξιώματα, να μην αποφασίζει ο ίδιος εάν θα υλοποιηθούν αποφάσεις» ανέφερε ο κ. Παναγιώτου, προσθέτοντας ότι «το Δημοκρατικό Κόμμα είναι πάρα πολύ αρχηγικό» και αυτό πρέπει να αλλάξει. «Και για να αλλάξει αυτό χρειάζονται δομικές αλλαγές, όπως αυτές που εισηγούμαι. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αρχηγοί. Αρχηγοί υπάρχουν στα καθεστώτα που είναι προσωποπαγή και τα οποία ανήκουν στο παρελθόν. Στη δημοκρατία υπάρχουν συλλογικότητες. Και υπάρχουν συλλογικά όργανα, τα οποία ελέγχουν αυτόν ο οποίος έχει αναλάβει την εξουσία» σημείωσε.

Ερ. Καθόλου, λοιπόν, δημοκρατικό το Δημοκρατικό Κόμμα, έτσι όπως μας το έχετε περιγράψει…
Απ. Το ΔΗΚΟ είναι δημοκρατικό αλλά πρέπει να γίνει δημοκρατικότερο. Επειδή, όπως έχω πει, η καρέκλα του προέδρου του ΔΗΚΟ είναι πολύ αναπαυτική, κάποιοι έχουν ως αυτοσκοπό να καθίσουν σε αυτήν, αντί να την καταστήσουν πιο λειτουργική. Και αυτό που προέχει σήμερα, ενόψει του καταστατικού συνεδρίου και του εκλογικού συνεδρίου του ΔΗΚΟ, είναι το κόμμα μας να καταστεί πιο δημοκρατικό και πιο χρήσιμο για την Κύπρο. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να πάψει να είναι αρχηγικό κόμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου