Σελίδες

30 Σεπτεμβρίου 2013

Προτάσεις για καταστατικές αλλαγές στο ΔΗΚΟ


Ενόψει του Καταστατικού Συνεδρίου του ΔΗΚΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου 2013, κατέθεσα επίσημα τις ακόλουθες προτάσεις για καταστατικές αλλαγές:
  • Ενίσχυση των συλλογικών οργάνων για αποτελεσματικό έλεγχο της ηγεσίας.
  • Θεσμοθέτηση Πειθαρχικού Συμβουλίου Τήρησης Καταστατικού με σαφείς αρμοδιότητες.
  • Θεσμοθέτηση του πόθεν έσχες των αξιωματούχων του ΔΗΚΟ.



Ενίσχυση των συλλογικών οργάνων για αποτελεσματικό έλεγχο της ηγεσίας
Εισηγούμαι όπως γίνουν οι ακόλουθες καταστατικές ρυθμίσεις για την αύξηση των πολιτικών αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Επιτροπής προς την κατεύθυνση του ελέγχου της ηγεσίας από τα συλλογικά όργανα και του ελέγχου των συλλογικών οργάνων από τη βάση, σε αντιδιαστολή με την υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στον Πρόεδρο και στην ανώτατη ηγεσία:
  1. Η Κεντρική Επιτροπή εκλέγεται απευθείας από τα μέλη του ΔΗΚΟ και καταργείται η εξ οφίκιο συμμετοχή οποιουδήποτε μέλους.
  2. Ο αριθμός των μελών της Κεντρικής Επιτροπής αυξάνεται ώστε να αποτελείται από διακόσια εκλεγμένα μέλη.
  3. Η Κεντρική Επιτροπή συνεδριάζει υποχρεωτικά μία φορά το μήνα και στα μέλη της αποστέλλεται εγκαίρως η ημερήσια διάταξη, το υποστηρικτικό υλικό και τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης. 
  4. Στις συνεδριάσεις και στα πρακτικά των συνεδριάσεων της Κεντρικής Επιτροπής έχουν πρόσβαση όλα τα μέλη του ΔΗΚΟ, για καλύτερη εποπτεία και για καλύτερο έλεγχο.
  5. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής καταμερίζονται σε συγκεκριμένους τομείς ευθύνης για ανάληψη οργανωτικών και πολιτικών καθηκόντων.
  6. Η Κεντρική Επιτροπή λαμβάνει αποφάσεις για όλα τα θέματα που αφορούν πολιτικά ζητήματα, πολιτικές συνεργασίες, καταρτισμό ψηφοδελτίων και εκπροσώπηση του ΔΗΚΟ σε πολιτειακά αξιώματα.  
  7. Η Κεντρική Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει πλειοψηφικά την απόφαση για οποιοδήποτε ζήτημα στη βάση του ΔΗΚΟ μέσα από τη διενέργεια εσωκομματικού δημοψηφίσματος.
  8. Η Κεντρική Επιτροπή εκλέγει τον Πρόεδρο, τους κεντρικούς αξιωματούχους και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ με απλή πλειοψηφία.
  9. Οι υποψήφιοι για τις θέσεις του Προέδρου, των  κεντρικών αξιωματούχων και των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου πρέπει να είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.
  10. Η Κεντρική Επιτροπή δικαιούται να καταθέσει  Πρόταση Μομφής εναντίον του Προέδρου, των κεντρικών αξιωματούχων ή του Εκτελεστικού Γραφείου, εάν το ζητήσει ενυπόγραφα το 25%  των μελών της.
  11. Η Πρόταση Μομφής τίθεται σε ψηφοφορία και εάν ο αξιωματούχος ή το συλλογικό όργανο δεν συγκεντρώσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας χάνει το αξίωμά του και αντικαθίσταται με νέα εκλογή από την Κεντρική Επιτροπή.  
  12. Η Πολιτική Επιτροπή διευρύνεται ώστε στην υφιστάμενη σύνθεσή της να συμμετάσχουν τα μέλη των Επαρχιακών Επιτροπών του ΔΗΚΟ, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΝΕΔΗΚ, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΓΟΔΗΚ και οι Πρόεδροι των Τοπικών Επιτροπών του ΔΗΚΟ.
  13.  Η Πολιτική Επιτροπή συνεδριάζει υποχρεωτικά μία φορά κάθε τρεις μήνες και στα μέλη της αποστέλλεται εγκαίρως η ημερήσια διάταξη, το υποστηρικτικό υλικό και τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης.
  14. Στις συνεδριάσεις και στα πρακτικά των συνεδριάσεων της Πολιτικής Επιτροπής έχουν πρόσβαση όλα τα μέλη του ΔΗΚΟ, για καλύτερη εποπτεία και για καλύτερο έλεγχο.
  15. Η Πολιτική Επιτροπή αποφασίζει για τη γενικότερη πολιτική κατεύθυνση του ΔΗΚΟ, ενημερώνεται για τις πολιτικές εξελίξεις και επικυρώνει τον πολιτικό και οργανωτικό προγραμματισμό.
  16. Η Πολιτική Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει πλειοψηφικά την απόφαση για οποιοδήποτε ζήτημα στη βάση του ΔΗΚΟ μέσα από τη διενέργεια εσωκομματικού δημοψηφίσματος.
  17.  Η Πολιτική Επιτροπή δικαιούται να καταθέσει  Πρόταση Μομφής εναντίον του Προέδρου, των κεντρικών αξιωματούχων, του Εκτελεστικού Γραφείου ή της Κεντρικής Επιτροπής εάν το ζητήσει ενυπόγραφα το 25%  των μελών της.
  18. Η Πρόταση Μομφής τίθεται σε ψηφοφορία και εάν ο αξιωματούχος ή το συλλογικό όργανο δεν συγκεντρώσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας χάνει το αξίωμά του και αντικαθίσταται με νέα εκλογή από την Κεντρική Επιτροπή.  
  19. Εάν η Κεντρική Επιτροπή δεν συγκεντρώσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας μετά από την ψηφοφορία επί Πρότασης Μομφής που κατατέθηκε εναντίον της από την Πολιτική Επιτροπή, πραγματοποιείται νέα Εκλογική Συνέλευση για εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του Κόμματος. 
  20. Η βάση του ΔΗΚΟ μπορεί να υποβάλει Πρόταση Μομφής εναντίον της Κεντρικής Επιτροπής εάν το ζητήσει ενυπόγραφα το 25% των εγγεγραμμένων μελών του ΔΗΚΟ, οπότε πραγματοποιείται νέα Εκλογική Συνέλευση για εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του Κόμματος. 
  21. Η βάση του ΔΗΚΟ μπορεί να ζητήσει τη διενέργεια εσωκομματικού δημοψηφίσματος για οποιοδήποτε ζήτημα εάν το ζητήσει ενυπόγραφα το 25% των εγγεγραμμένων μελών του ΔΗΚΟ.


Θεσμοθέτηση Πειθαρχικού Συμβουλίου Τήρησης Καταστατικού
Εισηγούμαι όπως γίνουν οι ακόλουθες καταστατικές ρυθμίσεις για τη θεσμοθέτηση Πειθαρχικού Συμβουλίου Τήρησης του Καταστατικού, ώστε η λήψη πειθαρχικών μέτρων και η τήρηση του Καταστατικού Λειτουργίας να μην επαφίεται στην πολιτική ηγεσία του ΔΗΚΟ αλλά να τεθεί υπό την αρμοδιότητα ενός ad hoc σώματος, με λαϊκή επί τούτου νομιμοποίηση, τα μέλη του οποίου θα ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα κριτήρια:
Το Πειθαρχικό Συμβούλιο Τήρησης του Καταστατικού έχει τα εξής χαρακτηριστικά και αρμοδιότητες:
  1. Εκλέγεται απευθείας από τα μέλη του ΔΗΚΟ.
  2. Αποτελείται από δεκαπέντε μέλη.
  3. Συνεδριάζει τακτικά μία φορά το μήνα.
  4. Λαμβάνει αποφάσεις με πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3).
  5. Εξετάζει οποιεσδήποτε καταγγελίες συλλογικών οργάνων ή μελών του ΔΗΚΟ για συμπεριφορές μελών και στελεχών του ΔΗΚΟ που εμπίπτουν στην κατηγορία των πειθαρχικών παραπτωμάτων και αποφασίζει ανάλογα.
  6. Παρακολουθεί την τήρηση του Καταστατικού και υποβάλει μηνιαία σχετική έκθεση προς την Κεντρική Επιτροπή, η οποία δημοσιοποιείται.
  7. Σε περίπτωση που ο Πρόεδρος, οι Κεντρικοί αξιωματούχοι, η Κεντρική Επιτροπή ή η Πολιτική Επιτροπή δεν συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του, το Πειθαρχικό Συμβούλιο Τήρησης του Καταστατικού υποβάλει Πρόταση Μομφής που τίθεται προς συζήτηση στο ανάλογο συλλογικό όργανο.
  8. Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για εκλογή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Τήρησης του Καταστατικού έχουν τα μέλη του ΔΗΚΟ που:
  9. Διαθέτουν την ιδιότητα του κομματικού μέλους για τουλάχιστον δέκα χρόνια.
  10. Δεν έχουν ποτέ υποπέσει σε οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα.
  11. Δεσμεύονται ότι κατά τη διάρκεια της θητείας τους και για ένα χρόνο μετά τη θητεία τους δεν θα διεκδικήσουν οποιοδήποτε άλλο κομματικό ή πολιτειακό αξίωμα.


Θεσμοθέτηση του πόθεν έσχες των αξιωματούχων του ΔΗΚΟ
Εισηγούμαι όπως γίνουν οι ακόλουθες καταστατικές ρυθμίσεις για τη θεσμοθέτηση του πόθεν έσχες των κομματικών αξιωματούχων του ΔΗΚΟ και των στελεχών του ΔΗΚΟ που εκλέγονται ή διορίζονται σε πολιτειακά αξιώματα:

Όλοι οι ανώτεροι αξιωματούχοι του ΔΗΚΟ (Πρόεδρος, κεντρικοί αξιωματούχοι και μέλη Εκτελεστικού Γραφείου), όλα τα στελέχη του ΔΗΚΟ που εκλέγονται ή διορίζονται σε πολιτειακά αξιώματα, και οι πρώτου βαθμού συγγενείς τους, υποχρεούνται να δημοσιοποιούν τα εξής στοιχεία:
  1. Περιουσιακά στοιχεία που αφορούν εισοδήματα, υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών, ακίνητη περιουσία και μετοχές σε κυπριακές ή ξένες εταιρείες.
  2. Επαγγελματικές σχέσεις με δημόσιους οργανισμούς και τραπεζικούς οργανισμούς.
Η δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων και των επαγγελματικών σχέσεων γίνεται εντός δεκαπέντε ημερών από την ανάληψη του αξιώματος, μία φορά ετησίως κατά τη διάρκεια της θητείας στο συγκεκριμένο αξίωμα και εντός δεκαπέντε ημερών μετά την απομάκρυνση από το συγκεκριμένο αξίωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου