Σελίδες

2 Φεβρουαρίου 2014

Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΗΣ"

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΝΤΙ ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ
Το ΔΗΚΟ και η ψυχή των ψηφοφόρων

ΤΟΥ ΚΡΙΤΩΝΑ ΚΑΨΑΛΗ

Πολύς κόσμος θεωρεί ότι το ΔΗΚΟ είναι ένα κόμμα που θέλει να είναι πάντα στην εξουσία για να βολεύει τους δικούς του. Ισχύει αυτό; Τελικά το ΔΗΚΟ έχει εξάρτηση από την εξουσία;
Αν και η πραγματικότητα δεν είναι αυτή, το ΔΗΚΟ φέρει μεγάλη ευθύνη για τη δημιουργία αυτής της εντύπωσης και οφείλει να την ανατρέψει. Η διαχρονική μου θέση ήταν και είναι ότι το ΔΗΚΟ δεν πρέπει να προσεγγίζει την εξουσία ως αυτοσκοπό. Γι’ αυτό το 2008, μετά που έχασε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, υποστήριξα ότι το ΔΗΚΟ έπρεπε να παραμείνει στην αντιπολίτευση και όχι να συγκυβερνήσει εξ ανάγκης. Ενόψει των Προεδρικών Εκλογών του 2013 υποστήριξα έντονα ότι το ΔΗΚΟ έπρεπε να καταθέσει τη δική του πολιτική πρόταση με αυτόνομη εκλογική κάθοδο και να αναζητήσει πολιτικές συνεργασίες σε αυτή τη βάση, αλλά και να είναι έτοιμο να λειτουργήσει ως εποικοδομητική αντιπολίτευση. Οι προτάσεις μου δεν έγιναν αποδεκτές με αποτέλεσμα την επανατροφοδότηση των στερεοτύπων που αφορούν το ΔΗΚΟ και τη σχέση του με την εξουσία. Το να κερδίζεις εκλογές δεν είναι αρκετό. Το ΔΗΚΟ πρέπει να καταφέρει να κερδίσει την ψυχή και όχι απλώς την ψήφο των ψηφοφόρων. Οι εποχές του βολέματος και του ρουσφετιού ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα χρειάζονται τολμηρές πολιτικές επιλογές που θα εκσυγχρονίσουν το πολιτικό σύστημα και θα επαναφέρουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική.

Ποιές θα μπορούσαν να είναι αυτές οι τολμηρές πολιτικές;
Θα αναφέρω ορισμένα παραδείγματα. Το υποχρεωτικό αναλυτικό πόθεν έσχες όλων των δημοσίων προσώπων είναι απαραίτητο. Ακόμα και το τελευταίο ευρώ, ακόμα και το τελευταίο περιουσιακό στοιχείο των δημοσίων προσώπων πρέπει να επεξηγείται αναλυτικά. Μαζί με το πόθεν έσχες, τα πολιτικά πρόσωπα οφείλουν να δηλώνουν ποιοί είναι οι κουμπάροι τους, ποιοί είναι οι συνέταιροι τους, ποιές είναι οι εταιρείες τους και ποιοί είναι οι συγγενείς τους. Όσοι θέλουν να έχουν μυστικά, είναι καλύτερα να μην ασχολούνται με την πολιτική. Όσοι θέλουν να είναι δημόσια πρόσωπα οφείλουν να θυσιάσουν την ιδιωτικότητά τους και να καταλάβουν ότι η πολιτική δεν θα λύσει τα βιοποριστικά τους προβλήματα. Η πολιτική διαφήμιση πρέπει να απαγορευθεί διά νόμου, επειδή είναι μια τεράστια εστία διαπλοκής μεταξύ των πολιτικών και των ΜΜΕ, ενώ το χρήμα καταλήγει να διαδραματίζει καθοριστικότερο ρόλο από τις πολιτικές θέσεις. Η οριζόντια ψηφοφορία πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα, από τις επόμενες ευρωεκλογές. Οι πολίτες δεν μπορούν να παραμείνουν εγκλωβισμένοι σε στενές κομματικές επιλογές, αλλά δικαιούνται να επιλέγουν ελεύθερα ποιοί είναι οι κατάλληλοι. Τα ανώτερα κομματικά αξιώματα πρέπει να είναι ασυμβίβαστα με όλα τα πολιτειακά αξιώματα, είτε αυτά αφορούν την εκτελεστική εξουσία, είτε τη νομοθετική εξουσία. Έχω ήδη επανειλημμένα καταθέσει σχετικές προτάσεις, και μέσα από τη συμμετοχή μου στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ θα τις επαναφέρω και θα επιμείνω σε αυτές, επειδή αν δεν αλλάξουμε, σύντομα θα βουλιάξουμε οριστικά.

Γιατί διεκδικείς εκλογή στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ;
Θέλω να είμαι παρών στα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ για να καταθέτω προοδευτικές και εκσυγχρονιστικές απόψεις, που να εκφράζουν τη νέα γενιά, τη μεσαία τάξη και τους μη προνομιούχους. Η ελπίδα της χώρας μας είναι η νέοι άνθρωποι που δεν έχουν εξαρτήσεις από το κατεστημένο, που δεν θέλουν να αποκτήσουν εξαρτήσεις από το κατεστημένο και που δεν φοβούνται να συγκρουστούν με το κατεστημένο. Δυστυχώς, στην πολιτική έχει επικρατήσει μια αντίληψη όπου ο καθένας περιμένει τη σειρά του για να φάει. Οι περισσότεροι σιωπούν και περιμένουν κάποιον άλλον να μιλήσει. Οι πιο πολλοί θεωρούν ότι εάν είναι φρόνιμοι θα μπορέσουν να κερδίσουν την εύνοια της ηγεσίας και να την κεφαλαιοποιήσουν με κάποια θέση διορισμού ή με σπρώξιμο για κάποια θέση εκλογής. Ο σημαντικότερος σύγχρονος Έλληνας φιλόσοφος, ο Κορνήλιος Καστοριάδης, είχε θέσει τον εξής προβληματισμό: Θα μπορέσει ο σημερινός άνθρωπος να υπερβεί τη φυσική του ροπή προς την αδράνεια, την ησυχία, την ανευθυνότητα και τη μικρή θεσούλα όπου περιμένει να γυρίσει το βράδυ στο σπίτι του για να δει τηλεόραση; Τα πράγματα είναι απλά. Ο καθένας πρέπει να διαλέξει ή την ελευθερία, ή την ησυχία. Ή θα είμαστε ελεύθεροι, ή θα είμαστε ήσυχοι. Και τα δύο μαζί δε γίνονται.

Ποίες προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία του ΔΗΚΟ;
Το ΔΗΚΟ βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα καλό σενάριο και με ένα κακό σενάριο. Σύμφωνα με το καλό σενάριο, το ΔΗΚΟ θα καταφέρει να λειτουργήσει με ενότητα, χωρίς αποκλεισμούς και με συνέπεια στην κεντρώα ιδεολογία του. Σύμφωνα με το κακό σενάριο, το ΔΗΚΟ θα επιμείνει στη εσωτερική αντιπαράθεση και στους διαχωρισμούς, θα κουράσει κι άλλο την κυπριακή κοινωνία και θα παρασυρθεί σε ακραίες επιλογές. Τόσο η νέα ηγεσία όσο και όλα τα στελέχη του ΔΗΚΟ, οφείλουμε να εργαστούμε για να υλοποιηθεί το καλό σενάριο, επειδή το ΔΗΚΟ έχει πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στη μεγάλη προσπάθεια για την ανάκαμψη της χώρας μας.

Το ΔΗΚΟ θα υποστηρίξει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού ή θα παραμείνει σταθερά απορριπτικό;
Υπάρχουν τρεις σχολές σκέψης στο Κυπριακό: Αυτοί που είναι έτοιμοι να αποδεχθούν ο,τιδήποτε με την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά, αυτοί που απορρίπτουν εκ των προτέρων τα πάντα και αυτοί που είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν μια σωστή λύση του Κυπριακού. Το ΔΗΚΟ ανήκει στην τρίτη σχολή. Εξάλλου, όσες συμφωνίες έχουν συνομολογηθεί μέχρι σήμερα για το Κυπριακό, φέρουν τις υπογραφές των ηγετών του ΔΗΚΟ, του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, του Σπύρου Κυπριανού και του Τάσσου Παπαδόπουλου. Η λύση του Κυπριακού μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για μια νέα εποχή ανάπτυξης και προόδου, όμως αυτή η προσπάθεια πρέπει να εδράζεται σε ξεκάθαρη βάση, τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας. Γι’ αυτούς τους λόγους το ΔΗΚΟ δίνει μεγάλη σημασία στο σαφή καθορισμό του πλαισίου της διαπραγμάτευσης ώστε οι συνομιλίες να μην καταλήξουν σε αδιέξοδο, αλλά σε θετικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου