Σελίδες

12 Απριλίου 2020

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σαν άλλοθι

Η επίκληση των περιορισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σαν άλλοθι για την αναποτελεσματική άσκηση πολιτικής από τις εκάστοτε εθνικές Κυβερνήσεις, αποτελεί μια διαχρονική πρακτική που είναι πολύ προσφιλής στις πολιτικές ηγεσίες των κρατών μελών. Ωστόσο, η σημαντικότητα της τρέχουσας συγκυρίας δεν μπορεί να επιτρέψει την καταφυγή σε αυτή την βολική ρητορική αναφορικά με την ανάγκη τόνωσης της οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναλάβει αποφασιστικές πρωτοβουλίες για την συλλογική ευρωπαϊκή αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, οι οποίες προς το παρόν δεν έχουν αναληφθεί ικανοποιητικά. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη συστείλει εκτενώς τους περιορισμούς που αφορούν την παροχή κρατικών ενισχύσεων σε εθνικό επίπεδο, παρέχοντας σημαντικές δυνατότητες ευελιξίας υπό τις σημερινές συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού. Και οι Κυβερνήσεις οφείλουν να αξιοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, στηρίζοντας άμεσα και έμμεσα τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τους πολίτες.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 13 Μαρτίου 2020, σχετικά με τη συντονισμένη οικονομική αντίδραση στην έξαρση της νόσου COVID-19, διευκρινίζεται ότι τα κράτη μέλη μπορούν να σχεδιάσουν ευρεία μέτρα στήριξης σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, τα κράτη μέλη μπορούν να λάβουν μέτρα όπως επιδοτήσεις μισθών, αναστολή πληρωμών εταιρικών φόρων, αναστολή πληρωμών φόρων προστιθέμενης αξίας, αναστολή πληρωμών κοινωνικών εισφορών, οικονομική ενίσχυση καταναλωτών, κρατική ενίσχυση σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ελλείψεις ρευστότητας, κρατική ενίσχυση σε επιχειρήσεις που χρειάζονται επείγουσα ενίσχυση διάσωσης, καθώς και αποζημιώσεις σε εταιρείες για τις ζημίες που οφείλονται άμεσα σε έκτακτα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων τομέων όπως ο τουρισμός.

Ειδικότερα, στο Προσωρινό Πλαίσιο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 19 Μαρτίου 2020 και τροποποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2020, προνοούνται συγκεκριμένες δυνατότητες για αξιοποίηση από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, όπως οι εξής:

  • Άμεσες επιχορηγήσεις, εισφορές μετοχικού κεφαλαίου, επιλεκτικά φορολογικά πλεονεκτήματα και προκαταβολές μέχρι €800 000 ευρώ σε εταιρείες.
  • Επιδοτούμενα κρατικά δάνεια σε εταιρείες με ευνοϊκό επιτόκιο, και με παροχή της δυνατότητας εφαρμογής μηδενικού επιτοκίου σε δάνεια ύψους μέχρι €800 000 ευρώ.
  • Επιδοτήσεις μισθών για τους εργαζόμενους σε εταιρείες τομέων ή περιφερειών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού, οι οποίες θα έπρεπε διαφορετικά να απολύσουν προσωπικό.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το προσωρινό πλαίσιο θα ισχύει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2020. Οπότε κάθε κυβέρνηση κράτους μέλους μπορεί να διαμορφώσει ένα συγκροτημένο σχέδιο αξιοποίησής των δυνατοτήτων που παρέχονται, αφενός γρήγορα επειδή οι ανάγκες της οικονομίας τρέχουν, και αφετέρου ψύχραιμα επειδή οι συγκεκριμένες δυνατότητες θα ισχύουν μέχρι το τέλος του έτους. Πέρα από τα μέτρα της αναστολής καταβολής δανειακών δόσεων και της παροχής κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες για την παροχή δανείων, που εφαρμόζονται από αριθμό κρατών μελών, υπάρχουν πολλές επιλογές που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τα κράτη μέλη, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν συνδυαστικά και αλληλοενισχυτικά. Η αναδυόμενη ύφεση της οικονομίας αναμένεται ότι θα είναι πολύ μεγάλη. Έτσι, τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας πρέπει να είναι προγραμματισμένα, στοχευμένα, έγκαιρα, ισχυρά και αποτελεσματικά. Τόσο η έμμεση όσο και άμεση ενίσχυση της οικονομίας είναι απαραίτητη, χωρίς παρωχημένες δικαιολογίες κεκτημένης ταχύτητας που προτάσσουν ότι δήθεν «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μας αφήνει».

[Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου