Σελίδες

2 Ιουλίου 2013

Νεανική ανεργία: Άμεση ενεργοποίηση για άντληση ευρωπαϊκών πόρων

Δηλώσεις σχετικά με την αξιοποίηση των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Η διαρκώς αυξανόμενη νεανική ανεργία αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας χαμένης γενιάς. Η Κύπρος βρίσκεται στο σκληρό πυρήνα των χωρών που κινδυνεύουν αφού η ανεργία των νέων αυξάνεται ταχύτατα και επιβαρύνεται επιπρόσθετα από την επιβολή λανθασμένων οικονομικών πολιτικών που βασίζονται στη σκληρή λιτότητα αντί στην ανάπτυξη.
Τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (28/6/2013) που περιλαμβάνουν πρωτοβουλίες για τη μείωση της ανεργίας μεταξύ των νέων και για την ευκολότερη χορήγηση δανείων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, πρέπει να αξιοποιηθούν από την Κύπρο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.  Είναι αυτονόητο ότι τα συγκεκριμένα μέτρα δεν μπορούν να λύσουν αυτόματα το τεράστιο πρόβλημα της νεανικής ανεργίας και δεν μπορούν από μόνα τους να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ τα σχετικά κονδύλια θα έπρεπε να ήταν πολύ περισσότερα. Όμως, αυτές οι αποφάσεις αποτελούν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση το οποίο η χώρα μας πρέπει να αξιοποιήσει πλήρως και εγκαίρως, έτσι ώστε να αντλήσει όλα χρήματα που της αναλογούν χωρίς να χάσει ούτε ένα ευρώ, αλλά και για να αυξηθούν οι διαθέσιμοι πόροι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην πραγματική έκταση του προβλήματος.

Συγκεκριμένα, πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα οι εξής ενέργειες:
1.    Η Κύπρος και τα άλλα κράτη του ευρωπαϊκού νότου πρέπει να ενεργήσουν συντονισμένα για να αυξηθεί το συνολικό ποσό με το οποίο θα υποστηριχθούν οι χώρες που καταγράφουν υψηλή νεανική ανεργία, αφού το προβλεπόμενο ποσό είναι μικρό σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.
2.    Ειδικότερα, η κυπριακή Κυβέρνηση πρέπει να ενεργήσει διεκδικητικά έτσι ώστε να αυξηθούν ουσιαστικά τα ευρωπαϊκά κονδύλια που αναλογούν στη χώρα μας για την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης νεανικής ανεργίας, χωρίς η Κύπρος να αδικηθεί.
3.    Επιπρόσθετα, οι αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, πρέπει να ενεργήσουν άμεσα για το σχεδιασμό των δομών και των προγραμμάτων που θα επιτρέψουν στην Κύπρο να απορροφήσει πλήρως τους πόρους που της αναλογούν. Σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα κράτη, για να μπορούν να αντλήσουν πόρους, πρέπει να ετοιμάσουν ολοκληρωμένες προτάσεις στα πλαίσια της «Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων» και για την υλοποίηση της «Εγγύησης για τη Νεολαία», οπότε η όποια καθυστέρηση θα είναι αδικαιολόγητη και απαράδεκτη.


Η Κυβέρνηση και η πολιτεία πρέπει να λειτουργήσουν μεθοδικά για την πλήρη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που απευθύνονται στην αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας. Καμία πολιτική απόφαση δεν μπορεί με μαγικό τρόπο να λύσει τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα μας. Όμως οφείλουμε να αξιοποιούμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας και που μπορούν να ανακουφίσουν τις κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, να διαφυλάξουν την κοινωνική συνοχή και να δημιουργήσουν προοπτικές ανάκαμψης. Η Κύπρος έχει χάσει πολύ χρόνο και δεν μπορεί να χάσει περισσότερο. Κανένας δεν δικαιούται να κωλυσιεργήσει και κανένας δεν επιτρέπεται να αποστερήσει από τους άνεργους νέους την προοπτική στην εργασία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου