Σελίδες

31 Μαΐου 2020

Η τόνωση ως αφετηρία

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 κατέστησαν απαραίτητη την διαφοροποίηση των κραταιών οικονομικών προσεγγίσεων σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, αναδεικνύοντας τους περιορισμούς και τις αδυναμίες τους. Ιδιαίτερα στο περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μετάβαση από την επικρατούσα πολιτική της λιτότητας στην αναδυόμενη πολιτική της τόνωσης, διαμορφώνεται μέσα από την αντιπαράθεση της εμμονής στην εφαρμοζόμενη πρακτική και της διάθεσης για διαμόρφωση καταλληλότερων προσεγγίσεων. Ωστόσο, οι δρομολογούμενες πολιτικές τόνωσης της οικονομίας, σε αντιδιαστολή με τις προηγουμένως εφαρμοζόμενες πολιτικές οικονομικής λιτότητας, δεν αποτελούν τον προορισμό και τον αυτοσκοπό, αλλά την αφετηρία και την οδό για την ανάκαμψη και την ευημερία. Δηλαδή, η χρηματοδότηση, η επιδότηση και η δανειοδότηση των επιχειρήσεων και των πολιτών, αφενός είναι απαραίτητη, αλλά αφετέρου δεν είναι αρκετή για να αναχαιτίσει την διογκούμενη οικονομική ύφεση. Κομβικής σημασίας είναι η αναπτυξιακή αξιοποίηση των διατιθέμενων οικονομικών πόρων, ώστε πέρα από την βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, να αποδίδουν μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προστιθέμενη αξία. Διαφορετικά, θα πρόκειται για μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία, που θα αποτελέσει μια ενδιάμεση ανάπαυλα πριν από την επαναφορά στις παθογένειες της προηγούμενης κανονικότητας. 


Η αποτελεσματική αξιοποίηση της τόνωσης οφείλει να εστιάζεται στην στοχευμένη αναβάθμιση των δυνατοτήτων του κράτους, των επιχειρήσεων και των πολιτών, ώστε να είναι σε θέση να λειτουργήσουν καλύτερα στο σύγχρονο απαιτητικό περιβάλλον. Προς αυτή την κατεύθυνση, είναι απαραίτητος ο ενιαίος αναπτυξιακός σχεδιασμός  μέσα από την συνεργασία των κοινωνικών εταίρων υπό τον συντονισμό και την εποπτεία του κράτους, ώστε να αποφεύγεται ο αυτοσχεδιασμός και η αποσπασματικότητα υπό την προσδοκία της λεγόμενης αυτορρύθμισης.  Ειδικότερα, είναι σημαντική η ενίσχυση του κράτους αναφορικά με την γενικότερη άσκηση της δημόσιας διοίκησης μέσα από την απλοποίηση των υφιστάμενων διαδικασιών και την εισαγωγή σύγχρονων τεχνολογικών υποδομών, ενώ είναι απαραίτητη η επανοικοδόμηση του κράτους πρόνοιας με έμφαση στους τομείς της δημόσιας εκπαίδευσης, της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής πολιτικής, καθώς και η ενίσχυση του τομέα της ασφάλειας των πολιτών. Παράλληλα είναι σημαντική η περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, τόσο προς την εσωτερική όσο και προς την εξωτερική αγορά, ενώ είναι απαραίτητη η επικέντρωση στην περαιτέρω ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού. Ακόμη, είναι σημαντική η προώθηση ενός λειτουργικού και διαφανούς πλαισίου επιχειρηματικής δραστηριότητας, και η διαμόρφωση ενός δικαιότερου έμπρακτα εφαρμοζόμενου πλαισίου εργασιακών σχέσεων. Επίσης, είναι σημαντική η επίτευξη της διασύνδεσης της ακαδημαϊκής έρευνας και της καινοτομίας με την αγορά και τον επιχειρηματικό κόσμο, για την δημιουργία νέων, καινοτόμων και σύγχρονων προϊόντων και υπηρεσιών που θα είναι ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο.

Η τόνωση της οικονομίας είναι απαραίτητη για την αποφυγή της περιδίνησης στην ύφεση. Όμως η αναπτυξιακή αξιοποίηση της τόνωσης είναι εκ των ων ουκ άνευ για την επανεκκίνηση της οικονομίας με καλύτερους όρους, καλύτερες προϋποθέσεις και καλύτερες προοπτικές. Οι προηγούμενες δεκαετίες βρίθουν παραδειγμάτων πολλών κρατών που απέτυχαν να αξιοποιήσουν εποικοδομητικά τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που είχαν στην διάθεσή τους, οι οποίες είτε αγνοήθηκαν, είτε εξαφανίστηκαν, είτε διασπαθίστηκαν. Στη σημερινή συγκυρία, η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της είναι άμεσα συνυφασμένη με την ουσιαστική αξιοποίηση των οικονομικών πόρων που συνεπάγεται η εφαρμογή των πολιτικών τόνωσης της οικονομίας. Επειδή εξάλλου, η αποτελεσματική εφαρμογή της τόνωσης, θα σημάνει την οριστική απομάκρυνση από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις που επέβαλαν τις πολιτικές της λιτότητας.   

[Εφημερίδα "Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ"]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου