Σελίδες

17 Ιουνίου 2012

Ο Μινώταυρος των αγορών

Ο μυθικός Μινώταυρος ήταν ένα τέρας με ανθρώπινο σώμα και κεφάλι ταύρου. Γεννήθηκε μετά που η Πασιφάη, σύζυγος του βασιλιά Μίνωα, ζευγάρωσε με ένα λευκό ταύρο που έστειλε ο θεός Ποσειδώνας, κρυμμένη μέσα σε ένα ομοίωμα αγελάδας κατασκευασμένο από το μηχανικό Δαίδαλο, ο οποίος κατασκεύασε επίσης το Λαβύρινθο όπου ο Μίνωας φυλάκισε το Μινώταυρο.  Όταν οι Αθηναίοι σκότωσαν τον Ανδρόγεω, γιό του βασιλιά Μίνωα, αυτός κήρυξε πόλεμο στην Αθήνα και μετά από τη νίκη του όρισε όπως του αποστέλλονται ετησίως επτά νέοι και επτά νέες για να τους κατασπαράξει ο Μινώταυρος, ώστε να μην επαναλάβει την επίθεσή του και να μην εξανδραποδίσει το σύνολο των Αθηναίων πολιτών. Η Αθήνα για πολλά χρόνια ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Μίνωα αναμένοντας τον εξευμενισμό του.

Στην παρούσα χρονική συγκυρία συντελείται τηρουμένων των αναλογιών μια αντίστοιχη διαδικασία. Προς κατευνασμό των αγορών και προς ικανοποίηση των οίκων αξιολόγησης, λήφθηκαν ή θα ληφθούν οικονομικά μέτρα τα οποία δεν έχουν καμία πραγματική χρησιμότητα, αλλά αποσκοπούν απλώς στην προσδοκία της λεγόμενης εμπιστοσύνης των αγορών. Αντίθετα, βλάπτουν την κυπριακή οικονομία αναπαράγοντας την ύφεση. Π.χ., μειώθηκαν οι μισθοί των νεοεισερχόμενων εργαζομένων στη δημόσια υπηρεσία, ενώ ταυτόχρονα όλες οι νέες προσλήψεις είναι παγοποιημένες από την Κυβέρνηση, οπότε αυτό το μέτρο δεν εξοικονομεί ο,τιδήποτε για τα δημόσια ταμεία, αλλά μόνο υποτιμά την αξία της εργασίας των νέων εργαζομένων. Π.χ. σκοπείται η κατάργηση της ΑΤΑ, ενώ ταυτόχρονα η ΑΤΑ έχει ήδη παγοποιηθεί από την Κυβέρνηση και δεν λαμβάνεται από τους εργαζόμενους, οπότε επίσης αυτό το μέτρο δεν εξοικονομεί ο,τιδήποτε για τα δημόσια ταμεία, αλλά μόνο καταργεί ένα κεκτημένο που αποτελεί «ευλογία για τους εργαζόμενους».

Η λιτότητα προωθείται σαν η βορρά που θα ικανοποιήσει τις αγορές και θα εξασφαλίσει δανεισμό με χαμηλό επιτόκιο. Δηλαδή, οι κομιστές της λιτότητας υποστηρίζουν ότι εάν οι αγορές δουν ότι το κράτος ξοδεύει λιγότερα, θα του δανείζουν με χαμηλότερο επιτόκιο επειδή θα του έχουν εμπιστοσύνη. Όμως αυτό δεν είναι αληθές, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman: «Ο ισχυρισμός ότι μόνο η λιτότητα μπορεί να κατευνάσει τις αγορές ομολόγων έχει αποδειχθεί τόσο λανθασμένος όσο εκείνος ότι η νεράιδα της εμπιστοσύνης θα φέρει την ευημερία – και  οι σοβαροί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η δημοσιονομική λιτότητα σε μια οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση την κατατροπώνει: συρρικνώνοντας την οικονομία και πλήττοντας τα μακροχρόνια έσοδα, η λιτότητα μάλλον επιδεινώνει την προοπτική του χρέους αντί να την βελτιώσει.»

Σύμφωνα με το μύθο, ο Μινώταυρος θανατώθηκε από το Θησέα, υιό του βασιλιά της Αθήνας Αιγαία, με τη συνέργεια της Αριάδνης, κόρης του βασιλιά Μίνωα. Ο θάνατος του τέρατος έχει ένα ιδιαίτερο συμβολισμό, αφού αναπαριστά την κατάργηση του βαρβαρικού εθίμου της ανθρωποθυσίας και το οριστικό τέλος ενός παλαιού κόσμου, για να ξημερώσει μια εποχή που τοποθετεί την ανθρώπινη ύπαρξη στο επίκεντρο της κοινωνικής ζωής. Σήμερα, ο Μινώταυρος των αγορών θα θανατωθεί από τους Ευρωπαίους πολίτες που αρνούνται να συνεχίσουν να ζουν υποταγμένοι σε νεοφιλελεύθερες ψευδαισθήσεις και παγιδευμένοι σε χρεοκοπημένες ιδεολογικές εμμονές, πληρώνοντας λύτρα προς κατευνασμό του θηρίου. Και ο περίτεχνος Λαβύρινθος του αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης δεν θα είναι αρκετός για να τον προστατεύσει.

[ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΟΛΙΤΗΣ"]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου