Σελίδες

2 Ιουνίου 2012

Στροφή προς το Κέντρο

Η οικονομική κρίση αναπτύσσεται με τρόπο που επιβάλλει τη στροφή των Κυβερνήσεων της Ευρώπης προς διαφορετικές, ουσιαστικές και δημιουργικές κατευθύνεις. Σε αυτή τη στροφή το ΔΗΚΟ οφείλει και πρέπει, ως Κεντρώο Κόμμα, να είναι πρωταγωνιστής, χωρίς ιδεολογικές εμμονές και αγκυλώσεις. Οι πολιτικές της λιτότητας έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει, αφού έχουν αποδειχτεί σφόδρα υφεσιακές και αντιαναπτυξιακές. Είναι πλέον σαφές ότι η ισοπέδωση των κοινωνικών δαπανών, η μείωση των μισθών, οι περικοπές των συντάξεων, η άκριτη μείωση των δημοσίων δαπανών και η απονεύρωση του κράτους, δεν ανατρέπουν αλλά αντίθετα ανατροφοδοτούν την ύφεση.

Σήμερα, το ΔΗΚΟ οφείλει και πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, επανακαθορίζοντας το πλαίσιο στο οποίο κινείται η οικονομική πολιτική του. Οι κατευθυντήριες γραμμές για την οικονομική πολιτική του ΔΗΚΟ αποτελούν θεμελιώδες καταστατικό μέρος της Ιδεολογίας, των Αρχών και των Σκοπών του Κόμματος, με σαφήνεια που δεν επιδέχεται παρερμηνείες, όπως παρατίθενται ακολούθως:

Στο Άρθρο 2.8: «Το Δημοκρατικό Κόμμα πιστεύει ότι το κράτος και γενικά η πολιτεία καθώς και η ευρύτερη κοινωνία έχουν υποχρέωση να εξασφαλίζουν σε όλους τους πολίτες συνθήκες ελεύθερης και αξιοπρεπούς διαβίωσης, σύμφωνα με τις αρχές της δικαιοσύνης, του ανθρωπισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Για το σκοπό αυτό υποστηρίζει τη χαλιναγώγηση της αυθαιρεσίας των ισχυρών κοινωνικών ομάδων, όπου, και όταν, εκδηλώνεται, την ενίσχυση των αδύνατων κοινωνικών ομάδων ή κατηγοριών ή στρωμάτων και την προστασία τους από την εγκατάλειψη, την κοινωνική περιθωριοποίηση, την άδικη μεταχείριση και την εκμετάλλευση, με απώτερο σκοπό την εξισορρόπηση των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων και την αρμονική συμβίωση των πολιτών μέσα σε συνθήκες κοινωνικής συνοχής.»

Στο Άρθρο 2.9: «Το Δημοκρατικό Κόμμα αποβλέπει στην εξάλειψη κάθε είδους οικονομικών φραγμών για την οικονομική προαγωγή των ατόμων και στη δημιουργία ίσων ευκαιριών εργασίας και οικονομικής προόδου για όλους τους πολίτες. Το Δημοκρατικό Κόμμα πιστεύει ότι η οικονομική δημοκρατία είναι ανέφικτη χωρίς την κατάργηση της κυρίαρχης αυθαιρεσίας των οικονομικά ισχυρών, των μονοπωλίων, της ασυδοσίας του εγχώριου ή ξένου κεφαλαίου, της μονοπώλησης της πληροφόρησης και των κάθε λογής προνομίων που είναι αντίθετα με τα συμφέροντα του λαού.»

Το ιδεολογικό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθεί το ΔΗΚΟ είναι σαφέστατο. Πρέπει όμως να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις, λειτουργώντας ως φάρος και πυξίδα. Το μέλλον της χώρας μας και το μέλλον της γενιάς μας δεν είναι η αέναη λιτότητα, αλλά η ανάπτυξη και η ευημερία. Το ΔΗΚΟ μπορεί να εγγυηθεί αυτή την πορεία, και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλει να κινηθεί. Πρώτα όμως οφείλει να διενεργήσει μια στροφή προς τον εαυτό του, επανερχόμενο στο Κέντρο και εγκαταλείποντας τις εκατέρωθεν επαμφοτερίζουσες ακροβασίες. Οι απολυτότητες του κομμουνισμού κατέρρευσαν πριν από είκοσι και πλέον χρόνια. Οι απολυτότητες του νεοφιλελευθερισμού καταρρέουν τώρα. Και τώρα ακριβώς είναι η ώρα για στροφή προς το Κέντρο.


[ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ"]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου