Σελίδες

23 Ιουνίου 2012

Ενδιάμεσος Χώρος και Προεδρικές Εκλογές

Η προσπάθεια συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων που τοποθετούνται στον ενδιάμεσο χώρο όφειλε να καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα επειδή αυτή είναι η απαίτηση μεγάλου μέρους των Κυπρίων πολιτών και επειδή αυτό επιβάλλουν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος. Εάν οι προθέσεις όλων θεωρηθούν θετικές, οι αιτίες και οι αφορμές που οδήγησαν σε αρνητικό αποτέλεσμα είναι συγκεκριμένες: Η απουσία ιδεολογικής συνοχής, οι αποκλίσεις σχετικά με τη σκοπούμενη λύση του Κυπριακού, τα αχρείαστα στενά χρονοδιαγράμματα, η δημοσιότητα που έλαβε η συζήτηση και η αδυναμία των προταθέντων υποψηφιοτήτων να ενώσουν. Ενόψει των Προεδρικών Εκλογών, όλα αυτά πρέπει να επαναπροσεγγιστούν με σοβαρότητα, ώστε να προκύψει μια πολιτική πρόταση με προοπτικές εποικοδομητικής διακυβέρνησης.

Ο ενδιάμεσος χώρος δεν μπορεί να είναι απλώς ο χώρος όπου αυτοτοποθετούνται όσα πολιτικά Κόμματα, πολιτικές κινήσεις και πολιτικά πρόσωπα βρίσκονται εκτός ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, αποτελώντας το «υπόλοιπο» του πολιτικού συστήματος και προσφέροντας καταφύγιο ευκαιρίας. Ιστορικά και πολιτικά, το Κέντρο έχει συγκεκριμένο ιδεολογικό στίγμα και η προσέγγιση μεταξύ των Κομμάτων του χώρου δεν λειτουργεί εάν είναι μετέωρη. Αντίθετα, πρέπει να διαθέτει ιδεολογικό προσανατολισμό που να απαντά στις σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές πραγματικότητες, στη βάση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της κοινωνικής συνοχής και της αναπτυξιακής αναγκαιότητας. Παράλληλα, ενώ το Κυπριακό θεωρείται ως το βασικό σημείο συνάντησης των Κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, διαπιστώθηκε ότι, παρά τη σαφή διαφοροποίηση με τις πολιτικές που τα Κόμματα των άκρων εκπροσωπούν, προέκυψαν αποκλίνουσες προσεγγίσεις σχετικά με τον καθορισμό της επιδιωκόμενης λύσης. Πρακτικά, τα 18 σημεία για το Κυπριακό που περιλαμβάνονταν στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου μπορούν να αποτελέσουν το σαφές κοινό πλαίσιο θέσεων για το Κυπριακό, χωρίς υποσημειώσεις διαφωνίας και χωρίς επαναφερόμενες διαφοροποιήσεις.

Επιπρόσθετα, τα Κόμματα του ενδιάμεσου χώρου παρασύρθηκαν, χωρίς πραγματικό λόγο, σε μια διαδικασία ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, επιδιώκοντας να καταλήξουν σε κοινό υποψήφιο πολλούς μήνες πριν από τις Προεδρικές Εκλογές. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, η Κύπρος δεν χρειάζεται μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και κακώς τα Κόμματα αναπαρήγαγαν την περιρρέουσα βιασύνη για δημιουργία προεκλογικών τετελεσμένων. Ταυτόχρονα, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομματικών ηγεσιών εξελίχθηκαν παρακολουθούμενες στενά από τα φλας και τις κάμερες των ΜΜΕ. Η διαφάνεια στο δημόσιο διάλογο είναι απαραίτητη, όμως μια σοβαρή προσπάθεια διακομματικής συνεργασίας δεν μπορεί να μετατρέπεται σε υβριδικό reality/talent show.

Επίσης, διαπιστώθηκε εκ των πραγμάτων και εκ του αποτελέσματος, ότι οι υποψηφιότητες που κατατέθηκαν προς συζήτηση δεν κατάφεραν να ενώσουν τις δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου και μάλλον φυγόκεντρες τάσεις δημιούργησαν. Το πρόσωπο που θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας πρέπει συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη όλων και να μπορεί να απευθυνθεί θετικά προς το σύνολο των Κυπρίων πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, έχοντας ως στόχο τις μέγιστες δυνατές εθνικές συναινέσεις.

Σήμερα, η δεδηλωμένη διάθεση για διαμόρφωση συνεργασιών με επίκεντρο τον ενδιάμεσο χώρο, πρέπει να προωθηθεί περαιτέρω. Πρέπει να αναπτυχθούν άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη και χωρίς την πίεση της κερκίδας. Οι κομματικές ηγεσίες οφείλουν να προσδιορίσουν το ιδεολογικό πλαίσιο στο οποίο κινείται η μεταξύ τους προσέγγιση, να καθορίσουν τον κοινωνικό και οικονομικό προσανατολισμό της συνεργασίας τους, να υιοθετήσουν τις διατυπωμένες κοινές θέσεις τους στο εθνικό θέμα χωρίς αστερίσκους και πισωγυρίσματα, να απεμπλακούν από υποψηφιότητες που δεν κατάφεραν να ενώσουν το χώρο και να προκρίνουν μια υποψηφιότητα που να μπορεί να προσφέρει μια ισχυρή προοπτική διακυβέρνησης. Σε διαφορετική περίπτωση, θα ισχύσει η φράση του σατιρικού καλλιτέχνη Barry Crimmins: «Έρχονται Προεδρικές Εκλογές και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι κάποιος από αυτούς τους υποψήφιους θα κερδίσει».

[ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΗΜΕΡΙΝΗ»]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου