Σελίδες

17 Ιουνίου 2013

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ

17/06/2013 | ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Στο ΔΗΚΟ πρέπει να αναπτυχθεί ουσιαστικός πολιτικός διάλογος
Ανώφελη η προσωπική αντιπαράθεση
Η νεολαία οφείλει και πρέπει να είναι κριτική απέναντι στις κατεστημένες νοοτροπίες και αντιλήψεις, τονίζει ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ, Γιάννος Παναγιώτου


Την ανάγκη όπως η εσωκομματική προεκλογική αντιπαράθεση στο ΔΗΚΟ διαλάβει τα χαρακτηριστικά πολιτικού γεγονότος υπογραμμίζει στη συνέντευξή του στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ Γιάννος Παναγιώτου, τονίζοντας ότι, εάν αυτή περιοριστεί σε μιαν αναμέτρηση με καθαρά προσωπικά χαρακτηριστικά, τότε θα αποβεί ανώφελη για την κοινωνία, αλλά και επιζήμια για το κόμμα. Επισημαίνει, παράλληλα, ότι η Νεολαία του ΔΗΚΟ μπορεί να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια ανανέωσης και ανασυγκρότησης του κόμματος, συμβάλλοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, στην επιδιωκόμενη «πολιτικοποίηση» των εσωκομματικών διαδικασιών. Προς αυτήν την κατεύθυνση εισηγείται, μεταξύ άλλων, τη θεσμοθέτηση του εσωκομματικού διαλόγου επί συγκεκριμένων ζητημάτων και την κατοχύρωση της δημιουργίας εσωκομματικών τάσεων, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα ακραίου λαϊκισμού, όπως συνέβη στο παρελθόν, από συγκεκριμένα στελέχη.



Το ΔΗΚΟ εισέρχεται σε μια κρίσιμη εσωκομματική προεκλογική περίοδο, με εμφανή τον κίνδυνο μιας ανωφελούς εσωστρέφειας. Πώς τοποθετείστε επί των κομματικών τεκταινομένων;
Εάν η εσωκομματική προεκλογική περίοδος λάβει χαρακτηριστικά προσωπικής αντιπαράθεσης μεταξύ υποψηφίων αξιωματούχων, τότε προφανώς θα είναι ανώφελη, εσωστρεφής και αδιάφορη για την κοινωνία. Για να λάβει αυτή η διαδικασία χαρακτηριστικά πολιτικού γεγονότος με πραγματική πολιτική σημασία, πρέπει να αναπτυχθεί στη βάση ουσιαστικού διαλόγου για τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα και για τον ρόλο του ΔΗΚΟ σε σχέση με αυτά, όπου οι υποψήφιοι αξιωματούχοι θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους, τις ενδεχόμενες συγκλίσεις τους και τις ενδεχόμενες διαφωνίες τους. Δηλαδή, κατά την προσυνεδριακή περίοδο, στο ΔΗΚΟ πρέπει να αναπτυχθεί πολιτικός διάλογος και κατάθεση θέσεων σε ένα πλαίσιο επαναβεβαίωσης ιδεολογικού προσανατολισμού και καθορισμού πολιτικής πορείας, αλλιώς η όλη διαδικασία θα έχει μόνον προσωπική σημασία για τους ίδιους τους υποψηφίους και για τους πολύ στενούς τους ανθρώπους. Γι’ αυτούς τους λόγους, καταθέσαμε εισήγηση την οποία υιοθέτησε ομόφωνα η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ, για έναρξη εσωκομματικού διαλόγου μέσα από την πραγματοποίηση διευρυμένης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής με τη συμμετοχή των μελών των Επαρχιακών Επιτροπών, των Προέδρων των Τοπικών Επιτροπών και άλλων στελεχών της βάσης του ΔΗΚΟ, όπου θα ακουστούν και θα κατατεθούν θέσεις, απόψεις και προτάσεις.

Ολοκληρωμένη αυτοκριτική
Ποιες θα είναι, επί του προκειμένου, οι δικές σας εισηγήσεις γι’ αυτά τα ζητήματα;
Το ΔΗΚΟ πρέπει να προβεί σε μια ολοκληρωμένη αυτοκριτική για τις πολιτικές επιλογές και τους πολιτικούς χειρισμούς των τελευταίων χρόνων, ώστε να αποφύγει την επανάληψη λαθών του παρελθόντος. Το ΔΗΚΟ ιδρύθηκε ως κεντρώο κόμμα, που εκφράζει τους απλούς πολίτες της μεσαίας τάξης, υποστηρίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή. Ιδιαίτερα σήμερα, η προστασία της κοινωνικής συνοχής είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο του αντικατοχικού αγώνα που διεξάγει ο λαός μας. Αυτή η ταυτότητα του ΔΗΚΟ πρέπει να επιβεβαιωθεί, καθορίζοντας το πλαίσιο άσκησης της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του ΔΗΚΟ, χωρίς παλινδρομήσεις και αμφιταλαντεύσεις. Ταυτόχρονα το ΔΗΚΟ, ως φιλοευρωπαϊκό κόμμα, πρέπει να διασαφηνίσει ότι η θέση της Κύπρου είναι στην Ευρώπη και ότι η μάχη για την απαλλαγή από τις καταστροφικές πολιτικές της λιτότητας πρέπει να δοθεί μέσα στην Ευρώπη, από κοινού με τους πολίτες της Ευρώπης. Επίσης, το ΔΗΚΟ, ως κόμμα που υποστηρίζει το μικτό οικονομικό σύστημα, πρέπει να υποστηρίξει με συνέπεια τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των ημικρατικών οργανισμών, που δεν πρέπει ούτε να κλείσουν, ούτε να ξεπουληθούν.

Ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο
Ειδικότερα για την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας ποιες είναι οι προτάσεις σας;
Για την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, που θα αξιοποιεί το ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό της Κύπρου και θα στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση όλων των υπηρεσιών που προσφέρει η Κύπρος, για να αντισταθμιστούν οι μεγάλες απώλειες του χρηματοπιστωτικού τομέα από την ενίσχυση άλλων τομέων της οικονομίας. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την επένδυση στην εφαρμοσμένη έρευνα και στην καινοτομία, που να είναι προσανατολισμένη στους στόχους του αναπτυξιακού σχεδιασμού, μέσα από την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος για προσέλκυση περισσότερων τουριστών κατά τη διάρκεια του χρόνου, μέσα από την ενίσχυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για προσέλκυση περισσότερων και καλύτερων ξένων φοιτητών. Επίσης, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί δημιουργικά η ανεργία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, και όχι με ημίμετρα τα οποία σπαταλούν δημόσιους πόρους χωρίς παραγωγικό αντίκρισμα, αλλά με την εκπαίδευση των ανέργων σε τομείς που εντάσσονται στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, με την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και με τη διαμόρφωση ενός θετικού θεσμικού πλαισίου για τη δημιουργία νέων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Η νεολαία απέναντι στο κατεστημένο
Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της Νεολαίας του ΔΗΚΟ στην προσπάθεια ανανέωσης;
Οι νέοι δεν πρέπει να γίνονται «βολικοί», σιωπώντας και χειροκροτώντας τους εκάστοτε ισχυρούς, περιμένοντας υπομονετικά τη σειρά τους για συμμετοχή στη νομή της εξουσίας και για συντήρηση των κατεστημένων. Η νεολαία οφείλει και πρέπει να είναι κριτική και δημιουργική απέναντι στις κατεστημένες νοοτροπίες και αντιλήψεις, τολμώντας να λέει την αλήθεια στην εξουσία. Η γενιά μας επιφορτίζεται με την ευθύνη του εκσυγχρονισμού της χώρας μας και η ΝΕΔΗΚ διαθέτει πολύ αξιόλογα στελέχη, που συνδράμουν ουσιαστικά αυτήν την προσπάθεια, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι κατά τον τελευταίο χρόνο, η ΝΕΔΗΚ ασχολήθηκε επισταμένα με τα ζητήματα της διαφάνειας στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, πραγματοποιώντας σειρά ανοικτών συζητήσεων με τίτλο «Πολιτική και Διαφθορά», όπου συζητήθηκαν θέματα όπως το πόθεν έσχες, το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των πολιτικών, και η διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, νομικών, δημοσιογράφων και εκπροσώπων μη κυβερνητικών οργανώσεων. Σε αυτό το πνεύμα καταθέσαμε εισήγηση στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, η οποία υιοθετήθηκε αλλά δυστυχώς δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, σύμφωνα με την οποία όλα τα ηγετικά στελέχη του ΔΗΚΟ πρέπει να υποβάλουν στοιχεία, των ιδίων και των συγγενών τους, για αποσύρσεις μεγάλων χρηματικών ποσών, για προνομιακές ρυθμίσεις ή διαγραφές δανείων και για επαγγελματικές σχέσεις ή παροχή υπηρεσιών προς τράπεζες, καθώς και κατάσταση των περιουσιακών στοιχείων τους, συνοδευόμενη από τις σχετικές μεταβολές κατά την τελευταία πενταετία. Ο εκσυγχρονισμός του πολιτικού συστήματος δεν είναι αφηρημένη έννοια, αλλά υποστηρίζεται και προωθείται μέσα από πολιτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες πρέπει να ξεκινούν από τους εαυτούς μας.

Θεσμοθέτηση εσωκομματικού διαλόγου
Θεωρείτε ότι υπάρχουν ελλείμματα όσον αφορά την εσωκομματική δημοκρατία και τη θεσμοθέτηση πλαισίων κατοχύρωσης της διαφωνίας και, εάν ναι, τι πρέπει να γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση;
Στο ΔΗΚΟ δεν υπάρχουν ελλείμματα πολιτικής έκφρασης, αφού τις περισσότερες φορές ο διάλογος ασκείται δημοσίως ή βλέπει με διάφορους τρόπους το φως της δημοσιότητας. Το πρόβλημα εστιάζεται σε δύο άλλες παραμέτρους: Πρώτον, η λειτουργία των εσωτερικών δομών για συζήτηση, διαβούλευση και λήψη αποφάσεων από κάτω προς τα πάνω δεν είναι ικανοποιητική, με αποτέλεσμα η βάση του κόμματος να μην έχει την επιθυμητή συμμετοχή στη διαμόρφωση των αποφάσεων. Αυτό πρέπει να διορθωθεί με τροποποιήσεις στο καταστατικό λειτουργίας για τη θεσμοθέτηση διαδικασιών εσωκομματικού διαλόγου. Δεύτερον, τις περισσότερες φορές οι διαφωνίες δεν έχουν πολιτικό ή ιδεολογικό περιεχόμενο, αλλά είναι προσωπικές και έχουν ως γνώμονα την κατάληψη αξιωμάτων. Αυτό πρέπει να αλλάξει με τη θεσμοθέτηση διαλόγου επί συγκεκριμένων ζητημάτων και με την κατοχύρωση της δημιουργίας εσωκομματικών τάσεων, οι οποίες δεν θα έχουν αναφορές σε πρόσωπα αλλά σε πολιτικές.

Επιδείξαμε μεγάλη ανοχή στην αντίθετη άποψη
Ποια είναι η θέση σας στο θέμα της αντικομματικής συμπεριφοράς στελεχών;
Το ΔΗΚΟ είναι εξαιρετικά πλουραλιστικό κόμμα και διαχρονικά επιδεικνύει μεγάλη ανοχή στην αντίθετη άποψη. Στο πρόσφατο παρελθόν ορισμένα στελέχη επέδειξαν πολύ προβληματική στάση, βρισκόμενα αντιμέτωπα με το ΔΗΚΟ. Όλες αυτές οι περιπτώσεις θα εξεταστούν, όμως πρέπει να θεωρηθεί αυτονόητο ότι τα στελέχη του ΔΗΚΟ που στελεχώνουν ήδη την ηγετική πυραμίδα άλλου κόμματος, δεν μπορούν να παραμένουν μέλη του ΔΗΚΟ, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο και περίεργο. Ένα από τα σημαντικά λάθη του ΔΗΚΟ είναι ότι διαχρονικά ανέχτηκε, έχοντας μια εκλογοκεντρική αντίληψη των πραγμάτων, στις τάξεις του ορισμένα ακραία στοιχεία, των οποίων οι θέσεις και ο πολιτικός λόγος δεν είχαν καμία σχέση με τα χαρακτηριστικά ενός κεντρώου και μετριοπαθούς κόμματος. Η δημιουργία σήμερα ενός ακραίου και λαϊκίστικου κόμματος που μπορεί να τους στεγάσει, φυσιολογικά λειτουργεί ως πόλος έλξης για κάποιους. Όμως, αυτή η εξέλιξη δεν είναι απαραίτητα αρνητική, αφού το ΔΗΚΟ θα μπορέσει να απελευθερωθεί από αυτά τα βαρίδια και να λειτουργήσει ως ένα σοβαρό, σύγχρονο, προοδευτικό και μετριοπαθές κεντρώο κόμμα, που να μπορεί να απευθυνθεί στην ευρύτερη κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου