Σελίδες

18 Ιουνίου 2013

Αναστασιάδης: "Η λιτότητα δεν απαντά στην κρίση"

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στα πλαίσια ομιλίας του σε εκδήλωση για την απονομή του βραβείου «Γιάννος Κρανιδιώτης» στον τέως Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ανδρέα Μαυρογιάννη στις 17 Ιουνίου 2013, προέβηκε σε ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες δηλώσεις ενάντια στην πολιτική της λιτότητας και υπέρ της ανάγκης δημιουργίας ενός μετώπου ενανάντια στη λιτότητα, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι  θέση της Κυβέρνησής του, την οποία συμμερίζεται και ένας σημαντικός αριθμός Ευρωπαίων εταίρων, είναι ότι η αντιμετώπιση της όποιας οικονομικής κρίσης "δεν θα πρέπει να περιορίζεται στην αυστηρή λιτότητα, αλλά να επεκτείνεται και στην ανάγκη για ανάπτυξη που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας". Ειδικότερα, σημείωσε ότι "η θέση πως η λιτότητα δεν απαντά στην κρίση, αλλά πως απαιτείται και μια σειρά μέτρων, έτσι ώστε να συμβαδίζει η ανάπτυξη με την αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, είναι κάτι που δημιουργεί προϋποθέσεις και προοπτικές". Τέλος, ανέφερε ότι τον βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο οι θέσεις του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και συμβαδίζει πολύ περισσότερο μαζί τους παρά με τις θέσεις κάποιων άλλων ηγετών, έστω και αν ανήκουν στη δική του πολιτική οικογένεια.

Οι συγκεκριμένες αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πολύ σημαντικές αφού είναι εναρμονισμένες με το γενικότερο πολιτικό κλίμα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τον αρνητικό απολογισμό της εφαρμοσμένης λιτότητας, που διαπιστώνει την αποτυχία της. Επίσης, είναι πολύ σημαντικές επειδή επισημαίνουν την ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν αναπτυξαικό και κοινωνικό προσανατολισμό. Η Κυβέρνηση θα πετύχει στο έργο της εάν λειτουργήσει απελευθερωμένη από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις ορισμένων κύκλων, αντιλαμβανόμενη την ανάγκη για περισσότερη κοινωνική ευαισθησία, για ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό και για ουσιαστικές ευρωπαϊκές συμμαχίες. Και οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου