Σελίδες

25 Ιουνίου 2013

Αναστασιάδης στο Spiegel: "Η λιτότητα βλάπτει την οικονομία"

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, τοποθετείται κριτικά απέναντι στις πολιτικές της λιτότητας και προτάσσει την ανάγκη αναπτυξιακών μέτρων, επισημαίνοντας ότι "η λιτότητα βλάπτει την οικονομία". Επίσης, θέτει επί τάπητος την ανάγκη χαλάρωσης και διευκολύνσεων στην εφαρμογή του κυπριακού μνημονίου, και επισημαίνει την ανάγκη αλλαγής του τρόπου λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να μην θυματοποιούνται τα μικρότερα κράτη λόγω της επιβολής λανθασμένων πολιτικών. Η διακηρυγμένη πολιτική Αναστασιάδη σε αυτά τα ζητήματα είναι ορθή και πρέπει να υποστηριχθεί από την Κυβέρνηση με συνέπεια, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, αφού η απαλλαγή από τη λιτότητα δεν θα γίνει μόνο σε εθνικό αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η λιτότητα βλάπτει την οικονομία
«Μόνον η δημοσιονομική πειθαρχία δε βοηθά να προχωρήσουμε. Πρέπει ταυτόχρονα να προωθήσουμε και την ανάπτυξη. Είμαι χαρούμενος για το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα δίδεται από το Βερολίνο το μήνυμα ότι μετριάζεται η πολιτική της λιτότητας. Ο Πρόεδρος Ολάντ αντιλήφθηκε ήδη από νωρίς ότι μόνο η λιτότητα βλάπτει την οικονομία».
Διευκολύνσεις στην εφαρμογή του κυπριακού Μνημονίου
«Δεν διεκδικώ προνομιακή μεταχείριση, αλλά ίση μεταχείριση. Είναι γεγονός ότι οι άλλες χώρες με προγράμματα βοήθειας, όπως Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ελλάδα, έλαβαν διευκολύνσεις. Ορισμένοι όροι της τρόικα πνίγουν την οικονομία μας. Κι αυτό βάζει σε δοκιμασία την κυπριακή κοινωνία».
Περισσότερη δημοκρατία στην Ευρώπη
«Με τα μεγάλα και τα μικρά κράτη στην Ευρώπη είναι όπως σε μία οικογένεια. Κατά βάση είναι όλοι ίσοι, όμως οι γονείς θέλουν να γνωρίζουν τι κάνουν τα παιδιά με τα χρήματα που βγάζουν. Χρειαζόμαστε τη γαλλογερμανική “μηχανή”, όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να δεχόμαστε κάθε πρόταση της Μέρκελ και του Ολάντ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου