Σελίδες

4 Ιουνίου 2013

Δηλώσεις Προέδρου ΝΕΔΗΚ: Αντιμετώπιση της αυξημένης ανεργίας

Η πολιτική της σκληρής λιτότητας που επιβλήθηκε στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, έχει πλέον αποδεδειγμένα αποτύχει. Αποτελεί θετική ένδειξη η παραδοχή της αποτυχίας από πολιτικούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα της Γερμανίας, αφού αυτό πρέπει να είναι το πρώτο βήμα για αλλαγή πλεύσης και απεγκλωβισμό της Ευρώπης από τη λιτότητα και την αυξανόμενη ανεργία, μέσα από αναπτυξιακές πολιτικές τόνωσης της οικονομίας.

To ΔΗ.ΚΟ. ως Κεντρώα πολιτική δύναμη που εκφράζει τη μεσαία τάξη, βασιζόμενο στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, εκφράζει ξανά την έντονη ανησυχία του για τη δραματική αύξηση της ανεργίας που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους, οδηγώντας σε κύμμα μετανάστευσης με αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες. Η πολιτεία πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να αξιοποιήσει τα καλύτερα μυαλά και όχι να τα παρακολουθήσει να ξενιτεύονται, αφού τότε η ανάκαμψη θα είναι ακόμη δυσκολότερη, τόσο οικονομικά, όσο και κοινωνικά.

Ως εκ τούτου, το ΔΗ.ΚΟ., πέρα από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στο πρώτο πακέτο μέτρων για επανεκκίνηση της οικονομίας, εισηγείται τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Συγκεκριμένα, το ΔΗΚΟ εισηγείται όπως τα κονδύλια που ενδεχομένως να μην απορροφηθούν από το σχέδιο για εργοδότηση ανέργων στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, να μεταφερθούν στο σχέδιο για την απασχόληση ανέργων επιστημόνων και στο σχέδιο ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας. Στόχος είναι η συγκράτηση των νέων εργαζομένων στην Κύπρο, η παροχή ευκαιριών για εργοδότηση και η παροχή δυνατοτήτων για δημιουργική αξιοποίηση των προσόντων και των ικανοτήτων τους.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να προωθηθούν επιπρόσθετα μέτρα αναχαίτισης της ανεργίας στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδιασμού. Τέτοια μέτρα πρέπει να είναι η πάταξη της αδήλωτης εργασίας, η παροχή πρόσθετων κινήτρων για την εργοδότηση ανέργων και η τόνωση συγκεκριμένων παραγωγικών τομέων της οικονομίας.

Η προσπάθεια σίγουρα δεν εξαντλείται εδώ. Το 2013 και το 2014 θα είναι δυο πολύ δύσκολα χρόνια. Θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιορίσουμε το δείκτη της ανεργίας σε όσο το δυνατό πιο χαμηλά επίπεδα. Γιατί, σε περίπτωση που η ανεργία λάβει την έκταση που έλαβε σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, τότε η κατάσταση δύσκολα θα μπορεί να ανατραπεί στην Κύπρο. Το διακύβευμα της εξόδου από την κρίση είναι η αναχαίτιση της ανεργίας, και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων. Και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνδράμουν όλοι οι θεσμικοί φορείς και οι κοινωνικοί εταίροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου