Σελίδες

4 Μαΐου 2014

Συνέντευξη στην εφημερίδα "Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ"

Να συγκρουστούμε επιθετικά με το κατεστημένο
Μόνη επιλογή η συμμετοχή στις Ευρωεκλογές

Βιώνοντας καθημερινά την αγωνία των νέων μεταφέρει τις έγνοιες και την αγωνία της δικής του γενιάς στην πορεία του για μια έδρα  στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Γιάννης Παναγιώτου, υποψήφιος του ΔΗΚΟ, αναδεικνύει το θυμό της γενιάς των νέων της Κύπρου και στέλνει το μήνυμα ότι η αντίδραση δεν θα προέλθει με το να κλειστεί ο καθένας στον εαυτό του αλλά με επιθετική σύγκρουση με το κατεστημένο και την αλλαγή δεδομένων. Διαμηνύει ότι η αδιαφορία για τις εκλογές το μόνο που θα πετύχει είναι η συντήρηση της πολιτικής που ακολουθείται σήμερα και η ανέπαφη διατήρηση του κυπριακού κατεστημένου. 

Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης

- Πόσο σημαντικές θεωρείτε τις εκλογές της 25ης Μαΐου και γιατί ο απογοητευμένος και εν πολλοίς αδιάφορος Κύπριος ψηφοφόρος θα πρέπει να πάει στις κάλπες;
- Η πηγή του κακού, η πηγή της απογοήτευσης των Κύπριων ψηφοφόρων βρίσκεται στην πολιτική της ύφεσης που ακολουθεί η Ευρώπη, και στον έλεγχο της Κύπρου από ένα κατεστημένο που απέτυχε. Η Κύπρος βρίσκεται υπό κατοχή, από τις δυνάμεις του τουρκικού στρατού στον βορρά, και από τις δυνάμεις της συντήρησης και της διαπλοκής στον νότο. Για την απελευθέρωση από την τουρκική κατοχή συναντάμε το εμπόδιο της τουρκικής αδιαλλαξίας. Όμως η απελευθέρωση από το κυπριακό κατεστημένο βρίσκεται πλέον αποκλειστικά στα δικά μας χέρια. Ταυτόχρονα, η Ευρώπη βρίσκεται εγκλωβισμένη στο καταστροφικό δόγμα της λιτότητας και του αυταρχισμού, βυθιζόμενη όλο και βαθύτερα στην ύφεση. Για να απεγκλωβιστεί η Ευρώπη από αυτό το δόγμα, χρειάζεται ενεργός συμμετοχή στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεργασία με τους πολίτες των χωρών που υποφέρουν, όπως υποφέρουν και οι πολίτες της Κύπρου. Η αδιαφορία θα συντηρήσει την πολιτική που ακολουθείται σήμερα και θα διατηρήσει ανέπαφο το κυπριακό κατεστημένο. Αν θέλουμε να το αλλάξουμε, η μοναδική μας επιλογή είναι η συμμετοχή στις εκλογές και η επιλογή των νέων πολιτικών που πραγματικά θέλουν και μπορούν να αλλάξουν αυτά τα δεδομένα.

- Προέρχεστε από τον χώρο της νεολαίας και γνωρίζετε καλύτερα τις συμπεριφορές των νέων. Έχετε καταφέρει ως νέος άνθρωπος να πείσετε τους νέους ότι δεν πρέπει να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς;      
- Οι άνθρωποι της γενιάς μου είναι, δικαιολογημένα, παρά πολύ θυμωμένοι. Μιλώ καθημερινά με νέους που βιώνουν την αδικία του συστήματος. Μιλώ με φοιτητές στο εξωτερικό, που δεν θέλουν να επιστρέψουν στην Κύπρο. Μιλώ με νέους στην Κύπρο που θέλουν να φύγουν. Μιλώ με γονείς που δεν αντέχουν να βλέπουν τα παιδιά τους να μαραζώνουν στην ανεργία. Η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στην Κύπρο, ήταν η επένδυση στη μόρφωση της γενιάς μου. Και σήμερα, αυτή η επένδυση παραμένει αναξιοποίητη. Εκ των πραγμάτων, έχουμε να διαλέξουμε ποιά θα είναι η αντίδρασή μας, επιλέγοντας είτε να κλειστούμε παθητικά στους εαυτούς μας, είτε να συγκρουστούμε επιθετικά με το κατεστημένο και να αλλάξουμε τα δεδομένα. Είμαι σίγουρος ότι το σύστημα προτιμά την πρώτη επιλογή. Όμως δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Η γενιά μου πρέπει να δημιουργήσει τους δικούς της πολιτικούς, οι οποίοι να είναι φτιαγμένοι από τα δικά της υλικά. Εμείς, με τη συμμετοχή μας, επιλέγουμε ποιοί θα έχουν εξουσία και εμείς καθορίζουμε πώς θα διαχειρίζονται την εξουσία, έτσι ώστε να μπορούμε να τους έχουμε εμπιστοσύνη.

- Γιατί οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ και ενδεχομένως και άλλοι, να ψηφίσουν τον Γιάννη Παναγιώτου στις ευρωεκλογές.
- Η πολιτική συμμετοχή έχει νόημα μόνο όταν εκφράζει πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Η κοινωνία απαιτεί σημαντικές αλλαγές στην πολιτική ζωή και σε αυτή την απαίτηση ανταποκρίνεται η υποψηφιότητά μου. Δεν μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση, όσο κι αν επιμένουν να ρίχνουν τις ευθύνες τους ο ένας στον άλλο. Είμαι εδώ για να εκπροσωπήσω τη γενιά μου και αυτούς που πιστεύουν στη γενιά μου, μετά από ομόφωνη απόφαση των στελεχών της ΝΕΔΗΚ, που επιθυμούν την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής. Συγκεντρώνω την υποστήριξη των νέων και των μεγαλύτερων ανθρώπων που έχουν κουραστεί από το αναμάσημα και από την ανακύκλωση, που αγωνιούν να δουν την αλλαγή και την ανανέωση, σε πρόσωπα και σε νοοτροπίες. Δεν διαθέτω εξαρτήσεις από το κατεστημένο και δεν θέλω να αποκτήσω εξαρτήσεις από το κατεστημένο. Δεν είμαι περαστικός, δεν είδα φως και μπήκα και δεν είμαι φιλοξενούμενος κανενός στην πολιτική. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι μας αξίζει να ζούμε σε μια καλύτερη χώρα, και είμαι αποφασισμένος να συμβάλω ουσιαστικά σε αυτή την πορεία, χωρίς μισόλογα και χωρίς συμβιβασμούς. Εμείς, η γενιά των τριαντάρηδων, είμαστε εδώ και διεκδικούμε την εξουσία για να διαχειριστούμε οι ίδιοι το μέλλον μας, χωρίς μεσάζοντες.

- Θα μπορέσει το ΔΗΚΟ μετά από αυτές τις εκλογές να επουλώσει τις πληγές του παρελθόντος ή μετά τις ευρωεκλογές θα γίνουμε εκ νέου μάρτυρες μιας εσωκομματικής αντιπαράθεσης και μιας ακόμα εσωστρέφειας;
- Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις έχουν νόημα όταν είναι αντιπαραθέσεις ιδεών και όχι όταν είναι αντιπαραθέσεις προσώπων. Δυστυχώς, το ΔΗΚΟ έχει κουράσει την κομματική βάση και την κυπριακή κοινωνία με τις διαχρονικές εσωκομματικές αντιπαραθέσεις του. Ο κόσμος έχει πιο σημαντικά προβλήματα, και με αυτά πρέπει να ασχοληθούμε. Η Κύπρος χρειάζεται ένα κεντρώο κόμμα που να είναι σοβαρό, μετριοπαθές, διεκδικητικό, εκσυγχρονιστικό και κοινωνικά ευαίσθητο. Ειδικότερα, το ΔΗΚΟ πρέπει να γίνει πιο συλλογικό, πιο δημιουργικό και πιο θετικό. Σε αυτή τη βάση πρέπει να αναπτύσσεται ο εσωτερικός διάλογος και αυτό το στόχο πρέπει να εξυπηρετεί. Προσωπικά, για την επίτευξη αυτού του στόχου θα συνεχίσω να αγωνίζομαι, επειδή πραγματικά πιστεύω ότι μόνο έτσι το ΔΗΚΟ μπορεί να είναι χρήσιμο για την Κύπρο. Εάν το ΔΗΚΟ δεν καταφέρει να λειτουργήσει σε αυτή τη βάση, τότε η κοινωνία θα του γυρίσει την πλάτη και αυτό θα παγιδευτεί ξανά στην εσωστρέφεια και στις αδιέξοδες αντιπαραθέσεις.


Κάτω από τον βούρκο υπάρχει μια καλύτερη Κύπρος
- Θα μπορέσει η Κύπρος να ανακάμψει οικονομικά στο σύντομο ορατό μέλλον;
- Η ανάκαμψη δεν πρέπει να είναι ανάκαμψη των αριθμών, αλλά ανάκαμψη της κοινωνίας και των ανθρώπων. Όπως ανέφερα στην αρχή της συζήτησής μας, για να μπορέσει η Κύπρος να ανακάμψει πρέπει να απελευθερωθεί από τις δυνάμεις της συντήρησης και της διαπλοκής. Αυτές οι δυνάμεις είναι εθισμένες στο εύκολο και γρήγορο κέρδος. Δεν θέλουν και δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα ορθολογικό οικονομικό περιβάλλον, και προσπαθούν πάντα να φέρουν την Κύπρο στα μέτρα της δικής τους ανεπάρκειας. Εάν συνεχίσουμε με αυτούς, όσο φυσικό αέριο και αν βρούμε, θα το καταπιούν έτσι όπως κατάπιαν και τον υπόλοιπο πλούτο της Κύπρου. Όμως, κάτω από το βούρκο και κάτω από τη λάσπη, υπάρχει κρυμμένη μια καλύτερη χώρα. Υπάρχει η Κύπρος των νέων ανθρώπων που έχουν νέες ιδέες, νέα επιχειρηματικά σχέδια, νέες πολιτικές προτάσεις, νέα πολιτική κουλτούρα. Αυτή την Κύπρο θέλουμε να ξεθάψουμε, επειδή αυτή η Κύπρος μας αξίζει. Όσο πιο γρήγορα καταφέρουμε να απαλλαγούμε από τα πρόσωπα και από τις νοοτροπίες τους παρελθόντος, τόσο πιο σύντομα θα καταφέρει η χώρα μας να ανακάμψει. Επειδή μόνο τότε θα καταφέρουμε να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό και να αντλήσουμε αναπτυξιακούς πόρους. Επειδή μόνο τότε θα καταφέρουμε να κατανέμουμε δίκαια τα βάρη της κρίσης, να προστατεύσουμε τη μεσαία τάξη και τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Επειδή μόνο τότε θα μπορέσουμε, μαζί με τους πολίτες της Ευρώπης, να αλλάξουμε την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη λιτότητα προς την ανάπτυξη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου