Σελίδες

16 Μαΐου 2014

Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΗΣ"

Η πολιτική κλάδου ελαίας απέτυχε

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΑΤΖΗ

O πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ Γιάννης Παναγιώτου συχνά διαφοροποιείται από αυτό που έχουμε μάθει να ονομάζουμε επίσημη γραμμή του κόμματος. Βεβαίως κάτι τέτοιο στο ΔΗΚΟ δεν είναι πρωτότυπο, αλλά ο Γιάννης Παναγιώτου διατηρεί τις ίδιες απόψεις ανεξαρτήτως κομματικών ισορροπιών. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ακόμα και όταν το ΔΗΚΟ αντιμετώπιζε την υπόθεση Ντίνου Μιχαηλίδη με δηλώσεις «ήξεις αφήξεις» ο Γιάννης Παναγιώτου είχε ταχθεί δημοσίως υπέρ της απομάκρυνσής του από τα συλλογικά όργανα του κόμματος. Και σήμερα εκφράζει τη διαφωνία του για την απόλυση υπαλλήλων του ΔΗΚΟ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση μη ορθολογική.

Στα χέρια του λαού
- Σε μια Ευρώπη που βάλλεται πανταχόθεν για τις επιλογές της τι μπορεί να προσφέρει ένας ευρωβουλευτής μιας μικρής χώρας;
- Πολλές από τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται από τα θεσμικά όργανα στην ΕΕ λαμβάνονται ερήμην των πολιτών της ΕΕ και για αυτόν τον λόγο η Ευρώπη βάλλεται πανταχόθεν. Ένας ευρωβουλευτής, είτε μικρής είτε μεγάλης χώρας, οφείλει να εργαστεί έτσι ώστε να αλλάξει αυτό το δεδομένο.

- Διερωτάται κάποιος: πώς μπορούν οι Κύπριοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές να οραματίζονται να αλλάξουν την Ευρώπη, όταν δεν έχουν καταφέρει να αλλάξουν τα κόμματά τους;
 - Δεν είναι οι Κύπριοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που θα αλλάξουν την Ευρώπη και τα κόμματά τους. Ο μόνος που μπορεί να αλλάξει τα κακώς έχοντα σε όλους τους τομείς, είτε αυτό λέγεται κόμμα είτε Ευρώπη, είναι ο λαός. Και ο λαός μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα συμμετέχοντας στις εκλογικές διαδικασίες, απαιτώντας από τους πολιτικούς να είναι υπεύθυνοι καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους και τιμωρώντας όσους δεν εργάζονται προς όφελός του.

Λάθος οι απολύσεις
 - Υπήρξατε υποστηρικτής του κ. Κάρογιαν. Μήπως η συμμετοχή σας στο ψηφοδέλτιο αποτελεί άλλοθι της νέας ηγεσίας;
 - Ο εκάστοτε πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ συμμετέχει στις εκλογικές προσπάθειες του ΔΗΚΟ. Η συμμετοχή αυτή είναι πολιτική επιλογή και στηρίζεται στο σκεπτικό ότι η νεολαία που κομίζει νέες ιδέες και νέες προτάσεις, με καθαρά χέρια και καθαρά μυαλά, είναι χρήσιμη για τη χώρα. Αυτή η πολιτική επιλογή δεν είναι συνάρτηση του ποιος είναι πρόεδρος στο ΔΗΚΟ.

- Ένας από τους κύριους στόχους, σύμφωνα με τις διακηρύξεις, είναι η μείωση της ανεργίας. Πώς διεκδικείτε την επίτευξη αυτού του στόχου όταν απολύετε εργαζομένους στο κόμμα σας; 
- Η ύπαρξη ανεργίας αποτελεί μια από τις σοβαρές παθογένειες του οικονομικού μας συστήματος, η οποία βρίσκεται σε έξαρση κυρίως σε περιόδους ύφεσης. Όπως έχει διαμορφωθεί το οικονομικό περιβάλλον στην Κύπρο, δεν πιστεύω ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί από μόνος του να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας και να ανοίξει νέες θέσεις εργασίας. Ως εκ τούτου, απαιτείται κρατική παρέμβαση και ένας ολοκληρωμένος αναπτυξιακός σχεδιασμός από το κράτος, ο οποίος σήμερα δεν υπάρχει, κατ’ εμένα. Μεταξύ άλλων, δύο από τις βασικές στοχεύσεις του ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδιασμού πρέπει να είναι η ενίσχυση και η ποιοτική αναβάθμιση των θεσμών και η επένδυση σε τομείς που έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως είναι η για παράδειγμα η ιατρική. Όπως δείχνει και η εμπειρία στην Κύπρο, η έλλειψη ποιοτικών εποπτικών θεσμών οδηγεί σύντομα στην καταστροφή, με τραγικές συνέπειες για το επίπεδο ευημερίας του λαού, την απασχόληση και την ανεργία. Από την άλλη, χρειάζεται επένδυση έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε δημιουργικούς τομείς της οικονομίας. Η επένδυση, βέβαια, προϋποθέτει την άντληση οικονομικών πόρων και είναι ακριβώς σε αυτό το σημείο όπου ο ρόλος της ΕΕ είναι κομβικός και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστώ σε περίπτωση που εκλεγώ. Τέλος, θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω ότι με ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι στην Κύπρο σήμερα δεν υπάρχουν πολιτικές για τους μακροχρόνια ανέργους καθώς επίσης και το ότι αρκετοί εργαζόμενοι τυγχάνουν εκμετάλλευσης από κάποιους επιχειρηματίες, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ανεργία. Οι απολύσεις στο ΔΗΚΟ πιστεύω δεν έγιναν με σωστά και ορθολογικά κριτήρια και για αυτόν τον λόγο διαφώνησα.

Διαφάνεια 
- Νομίζετε πως τα όσα αποκαλύπτονται για τις σκοτεινές χρηματοδοτήσεις κομμάτων αφορούν άλλους και όχι το κόμμα σας; 
- Παραδοσιακά, τα κόμματα στην Κύπρο αντλούσαν οικονομικούς πόρους με δύο τρόπους: την κρατική χρηματοδότηση και τη χρηματοδότηση από τα μέλη και τους φίλους των κομμάτων. Η θέση μου είναι ότι τα κόμματα δεν πρέπει να λαμβάνουν καμία εισφορά από κανέναν, αλλά να περιορίζονται στην αξιοποίηση της κρατικής χρηματοδότησης. Η οικονομική συνδιαλλαγή δημιουργεί εξαρτήσεις και όποιος πληρώνει θέλει ανταλλάγματα. Στη ΝΕΔΗΚ κατά την περίοδο που είμαι πρόεδρος εφαρμόσαμε αυτό το μοντέλο με πολλή αποτελεσματικότητα. Είναι θετικό το ότι για το ΔΗΚΟ δεν έχει παρουσιαστεί οτιδήποτε το μεμπτό, όμως να είστε βέβαιος ότι ακόμα και σε τέτοια περίπτωση θα είμαι πολύ πιο αυστηρός με το δικό μου κόμμα παρά με τα άλλα κόμματα. Ως ΝΕΔΗΚ έχουμε επανειλημμένα καταθέσει προτάσεις στο ΔΗΚΟ για δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων που αφορούν δάνεια και επαγγελματικές σχέσεις με τράπεζες, ενώ στο καταστατικό συνέδριο του ΔΗΚΟ καταθέσαμε πρόταση για υποχρεωτική δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των ηγετικών στελεχών του ΔΗΚΟ. Με τη δύναμη που θα μας δώσουν οι πολίτες στις εκλογές θα γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί σε αυτή την προσπάθεια.

- Με τι πόρους πραγματοποιείτε την προεκλογική σας καμπάνια; 
- Με πολύ περιορισμένους προσωπικούς και οικογενειακούς πόρους, οι οποίοι δεν μου επιτρέπουν να διαφημίσω τον εαυτό μου εμπορικά, κάτι που δεν θα ήθελα εξάλλου. Συνειδητά, δεν επιθυμώ να αποκτήσω οποιαδήποτε εξάρτηση μέσα από τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας μου, και θεωρώ ότι η απώλεια της διαφημιστικής προβολής είναι πολύ μικρότερης σημασίας από την προστασία της ελεύθερης σκέψης. Προβάλλω τις ιδέες και τις απόψεις μου μέσα από το διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το προσωπικό μου ιστολόγιο, μέσα από την αρθρογραφία μου και μέσα από όσες ευκαιρίες μου δίνονται για πρόσβαση στη δημόσια συζήτηση, αλλά κυρίως μέσα από την προσωπική επαφή με τους πολίτες.

H «άλλη» Ευρώπη 
- Συχνά εναποθέτουμε ελπίδες σε νέους ανθρώπους για αλλαγές. Ωστόσο η εμπειρία δείχνει ότι οι νέοι άνθρωποι ταυτίζονται με το κατεστημένο και γίνονται μέρος του μόλις εισέρχονται στην πολιτική. Γιατί να πιστέψουμε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει; 
- Η γενιά μου ξέρει από πρώτο χέρι ότι το κυπριακό κατεστημένο έχει αποτύχει. Δεν θέλουμε να γίνουμε μέρος του κατεστημένου, θέλουμε να αλλάξουμε το κατεστημένο. Δεν θέλουμε να το αντικαταστήσουμε με ένα καινούριο, αλλά θέλουμε να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη χώρα. Διαθέτουμε την αποφασιστικότητα και τις αντοχές που θα μας επιτρέψουν να πετύχουμε αυτήν την αλλαγή. Αλλά χρειαζόμαστε τη δύναμη, που μπορούν να μας δώσουν μόνο οι συμπολίτες μας με την ψήφο τους. Οπότε, αυτή η αλλαγή εναπόκειται στην κρίση των πολιτών.
  
- Ακούμε όλο και περισσότερους να ζητούν μια «άλλη Ευρώπη». Ποια Ευρώπη όμως; Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει; 
- Η Ευρώπη πρέπει να απεγκλωβιστεί από το καταστροφικό δόγμα της λιτότητας και του αυταρχισμού. Θέλουμε η Ευρώπη να γίνει πιο δημοκρατική, πιο συμμετοχική και πιο αντιπροσωπευτική. Θέλουμε να έχει ως γνώμονα την ευημερία των ανθρώπων και όχι την ευημερία των αριθμών. Θέλουμε να έχει ως στόχο την ανάπτυξη και όχι την περισυλλογή. Θέλουμε να έχει ως επίκεντρο την ποιοτική ανταγωνιστικότητα και όχι την παροχή φτηνού εργατικού δυναμικού.
  
- Θεωρείτε πως η Τουρκία έχει θέση στην Ευρώπη, ακόμα και αν το Κυπριακό δεν υπήρχε ως πρόβλημα; 
- Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα έχει νόημα εάν λειτουργεί ως πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη και όχι ως πορεία της Ευρώπης προς την Τουρκία. Η Τουρκία θα έχει θέση στην Ευρώπη εάν λειτουργήσει ως μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών - συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων των Κύπριων πολιτών.

Όχι άλλα «mea culpa» 
- Πιστεύετε ότι είναι ειλικρινείς οι προθέσεις για τιμωρία όσων ενέχονται στην οικονομική κατάρρευση της Κύπρου;
- Υπάρχουν δύο ειδών τιμωρίες: η ποινική τιμωρία, υπεύθυνη για την οποία είναι η δικαιοσύνη, και η πολιτική τιμωρία, υπεύθυνος για την οποία είναι ο λαός. Αυτήν τη φορά, τόσο η δικαιοσύνη όσο και ο λαός δεν δικαιούνται ούτε να κωλυσιεργήσουν ούτε να απέχουν. Εξάλλου, η μέθοδος του κλάδου ελαίας δοκιμάστηκε και απέτυχε. Δεν θέλουμε άλλες συγγνώμες και mea culpa. Θέλουμε ποινικές και πολιτικές τιμωρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου