Σελίδες

11 Μαΐου 2014

Συνέντευξη στην Εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Απεγκλωβισμός της Ευρώπης 
από τη λιτότητα και τον αυταρχισμό

Δεδομένου του διογκούμενου ευρωσκεπτικισμού, πώς σκοπεύετε να εργαστείτε για να επανακτήσει την αξιοπιστία του το ευρωπαϊκό όραμα στην κυπριακή κοινωνία;
Ο μόνος τρόπος ανάκτησης της αξιοπιστίας του ευρωπαϊκού οράματος, είναι ο απεγκλωβισμός της Ευρώπης από τη λιτότητα και τον αυταρχισμό. Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί για τα συμφέροντα της ολιγαρχίας αντί για το καλό της κοινωνίας, είναι αναμενόμενο να αναπτύσσεται ένα κλίμα ευρωσκεπτικισμού. Η θέση της Κύπρου είναι εντός της Ευρώπης και εντός της Ευρωζώνης, αλλά η συμμετοχή μας δεν πρέπει να είναι παθητική και υποτακτική. Συμμετέχουμε στην Ευρώπη για να την αλλάξουμε και για να την απαλλάξουμε από εκείνους που τη θέλουν απλό εξάρτημα των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και των αυθαίρετων γεωπολιτικών σχεδιασμών. Έχω ξεκάθαρη αντίληψη για το ρόλο που θέλω να έχει η Ευρώπη στον κόσμο και για τη σχέση που θέλω να έχει η Ευρώπη με τους πολίτες της. Και πετυχαίνοντας βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουμε να βοηθήσουμε την Ευρώπη να αρθεί στο ύψος της και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Γιατί οι ψηφοφόροι να επιλέξουν να τους εκπροσωπήσετε εσείς και όχι κάποιος ανθυποψήφιος ή συνυποψήφιός σας;
Πιστεύω ότι ο πολυτιμότερος πλούτος που διαθέτει η Κύπρος είναι οι Κύπριοι πολίτες. Θέλω να εκπροσωπώ τους πολίτες της μεσαίας τάξης και τις αδύνατες κοινωνικές ομάδες. Ούτε έχω, ούτε θέλω να αποκτήσω σχέσεις εξάρτησης με το κατεστημένο. Είμαι σίγουρος ότι αν επενδύσουμε στοχευμένα και προγραμματισμένα στους ανθρώπους μας, θα καταφέρουμε να ανακάμψουμε και να φέρουμε την Κύπρο εκεί που της αξίζει. Όμως για να συμβεί αυτό, υπάρχει μια σημαντική προϋπόθεση: Η Κύπρος πρέπει να απελευθερωθεί από τις δυνάμεις της διαπλοκής και της συντήρησης που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Επειδή, όπως έχουμε κατοχή από την Τουρκία στο βορά, έτσι έχουμε κατοχή και στο νότο από το κυπριακό κατεστημένο. Και αν δεν καταφέρουμε να απελευθερωθούμε από όσους το εκπροσωπούν, τα ίδια και χειρότερα θα είναι τα αποτελέσματα στο μέλλον. Τώρα είναι η ώρα για νέους ανθρώπους με καθαρά χέρια και καθαρά μυαλά, τώρα είναι η ώρα να αλλάξουμε τα δεδομένα.  

Σε περίπτωση εκλογής σας, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε από τα έδρανα της Ευρωβουλής σε σχέση με την Κύπρο;
Η Κύπριοι πολίτες υποφέρουν, όπως υποφέρουν και οι πολίτες της Ευρώπης, από τις καταστροφικές πολιτικές της λιτότητας και του αυταρχισμού. Λένε πως το ευρώ είναι ένα σκληρό νόμισμα, όμως το ευρώ πρέπει να μαλακώσει. Χρειαζόμαστε ευρώ για τους πολίτες και όχι ευρώ για τους τραπεζίτες. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη και όχι ύφεση. Εάν εκλεγώ στην Ευρωβουλή, θα φροντίσω, με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα, να αναπτύξω σχέσεις συνεργασίας με τους Ευρωβουλευτές των χωρών που βρίσκονται σε κατάσταση ανάλογη με τι δική μας, που δεν είναι εξαρτημένοι από τους οικονομικά ισχυρούς και που θέλουν να εκπροσωπούν τις απλούς πολίτες των χωρών τους. Μαζί με αυτούς, θα αναδείξουμε τα αρνητικά αποτελέσματα των πολιτικών της Τρόικας και των Μνημονίων, και θα καταφέρουμε να καταστήσουμε την Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στην οποία συμμετέχει το ΔΗΚΟ, πιο διεκδικητική, πιο δυναμική και πιο αποτελεσματική. Ταυτόχρονα, θα αξιοποιήσω αυτή τη δικτύωση για την προώθηση της λύσης του Κυπριακού και για την επανένωση της πατρίδας μας, ώστε να μπορούμε να ζήσουμε ελεύθεροι στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου