Σελίδες

19 Μαΐου 2014

Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΙΝΗ"

Η γενιά μου είναι μια πολύ θυμωμένη γενιά

Του Μάριου Αδάμου

Η κινητικότητα στο κυπριακό φαίνεται να κλιμακώνεται. Πώς σχολιάζετε την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου στην Κύπρο; 
Παρά το ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία όπου οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για την πλευρά μας, κανένας δεν υποστηρίζει ότι το Κυπριακό πρέπει να μπει στο συρτάρι μέχρι να αλλάξουν τα πράγματα. Αντίθετα, επιθυμούμε την κινητικότητα στο Κυπριακό, με στόχο την εξεύρευση μιας καλής λύσης. Ταυτόχρονα, όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν κίνδυνοι οι οποίοι πρέπει να τύχουν της κατάλληλης διαχείρισης ώστε να μην οδηγήσουν σε προβληματικές εξελίξεις. Σε αυτό το σημείο προκύπτουν οι διαφορετικές προσεγγίσεις, αφού εκτός από το ΔΗΣΥ, όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις θεωρούν ότι η Κυβέρνηση δεν διαχειρίζεται σωστά αυτούς τους κινδύνους, δεν δρα αποτρεπτικά, και δεν λειτουργεί με συλλογικότητα. Και η επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου, αποτελεί το τελευταίο τεστ για την Κυβέρνηση, η οποία οφείλει να λειτουργήσει έτσι ώστε να αποφευχθούν σοβαρές αρνητικές εξελίξεις.

Τι θα συμβεί εάν η Κυβέρνηση δεν περάσει αυτό το τεστ; Πώς πρέπει να λειτουργήσουν οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης;
Εμείς έχουμε διάθεση εποικοδομητικής συνεργασίας με την Κυβέρνηση, νοουμένου ότι υπάρχει σωστή ενημέρωση και αλληλοσεβασμός. Tο ΔΗΚΟ δεν συμμετέχει στην Κυβέρνηση για να μπορεί να επηρεάζει άμεσα, αλλά ως η κατεξοχήν δύναμη του ενδιάμεσου χώρου, οφείλει να διαδραματίσει έναν αποφασιστικό και γεφυροποιητικό ρόλο. Εάν η Κυβέρνηση επιλέγει όριστικά να ακολουθήσει ένα μοναχικό δρόμο, τόσο στην οικονομία, όσο και στο κυπριακό, τότε οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης οφείλουν να εξεύρουν το ελάχιστο κοινό έδαφος που θα τους επιτρέψει να συνεργαστούν. Εάν προκύπτει η κοινή διαπίστωση ότι η Κυβέρνηση δεν πολιτεύεται σωστά, τότε οι δυνάμεις που βρίσκονται εκτός Κυβέρνησης οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και όχι απλώς να εκφράζουν αποσπασματικά τις διαφωνίες τους. Όμως, η οποιαδήποτε συνεργασία δεν μπορεί να είναι συγκυριακή και μονοθεματική, αλλά πρέπει να έχει πολιτική βάση και πολιτική στόχευση.

Ποιά μηνύματα παίρνετε από τους πολίτες μέσα από την επαφή σας μαζί τους ενόψει των Ευρωεκλογών; 
Οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους έναντι όσων διαχειρίζονται εξουσία οποιουδήποτε τύπου. Πολλοί πιστεύουν ότι όποιοι και να εκλεγούν τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Αλλά δυστυχώς, υπάρχει ο κίνδυνος μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά. Για να αλλάξουν τα δεδομένα στη χώρα μας πρέπει να καταφέρουμε να αφήσουμε πίσω όσους μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, είτε με τις πράξεις τους είτε με τις παραλείψεις τους. 

Πώς αντιμετωπίζουν οι νέοι αυτή την κατάσταση; Τι ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν οι νέοι για την αλλαγή της;
Η γενιά μου είναι μια πολύ θυμωμένη γενιά. Αισθάνεται ότι η Κύπρος την περιθωριοποιεί και την διώχνει, ότι δεν της επιτρέπει να ονειρευτεί και να δημιουργήσει. Όμως η γενιά μου δεν θέλει να γίνει μια χαμένη γενιά. Θέλουμε να μείνουμε στη χώρα μας και να την αλλάξουμε. Θέλουμε να χειριστούμε το μέλλον μας χωρίς μεσάζοντες, αναλαμβάνοντας την ευθύνη και την εξουσία. Είμαστε έτοιμοι, διαθέτουμε τη γνώση και τις ικανότητες, αλλά κυρίως διαθέτουμε καθαρά χέρια και καθαρά μυαλά, τα οποία είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε καθαρά.

Ποιό είναι το πρώτο πρακτικό βήμα που πρέπει να γίνει για να μπορέσει να ορθοποδήσει η οικονομία της Κύπρου;
Η Κύπρος χρειάζεται επειγόντως τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου, το οποίο να βασίζεται στην αξιοποίηση του ανθρώπινου πλούτου που διαθέτει η χώρα μας. Δηλαδή, πρέπει να καθοριστεί ποιοί είναι οι παραγωγικοί τομείς στους οποίους θέλουμε να κατευθυνθεί η οικονομία μας, ώστε να αντισταθμιστεί η απώλεια του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αφού καθοριστούν αυτοί οι τομείς, που κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι, μεταξύ άλλων, η τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι υπηρεσίες υγείας και ο ποιοτικός τουρισμός, χρειάζεται το κράτος να παράσχει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, να αντλήσει επαρκή αναπτυξιακή χρηματοδότηση, και να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες. 

Και γιατί νομίζετε ότι δεν γίνεται αυτό μέχρι σήμερα;
Δυστυχώς, υπάρχει ένας εθισμός στο εύκολο και γρήγορο κέρδος, στην αρπακτή και στο βόλεμα. Οι πραγματικοί παραγωγικοί τομείς της οικονομίας, που έχουν πραγματική προστιθέμενη αξία, απαιτούν σκληρή δουλειά, σωστό προγραμματισμό, μεθοδικότητα και ορθολογισμό. Επίσης, όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός, υπάρχουν πολλά παραθυράκια για να βολεύονται οι εκάστοτε κολλητοί. Αυτά τα δεδομένα πρέπει να αλλάξουν. Η Κύπρος δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Αλλά δυστυχώς, όπως η Κύπρος βρίσκεται υπό κατοχή στο βορρά, από τις δυνάμεις του τουρκικού στρατού, έτσι βρίσκεται υπό κατοχή και στο νότο από τις δυνάμεις της διαπλοκής και της συντήρησης. Όπως πρέπει να απελευθερωθούμε από την Τουρκία, έτσι πρέπει να απελευθερωθούμε και από το κυπριακό κατεστημένο.

Κάποιοι λένε ότι στο σύγχρονο κόσμο δεν έχουμε ηγέτες. Πιστεύετε ότι η απουσιά χαρισματικών ηγετών είναι κάτι που επηρεάζει και την Κύπρο; 
Στο σύγχρονο κόσμο δεν χρειαζόμαστε χαρισματικούς ηγέτες. Χρειαζόμαστε συλλογικότητα, ενεργούς πολίτες, και ανοικτές δομές δημοκρατικής συμμετοχής. Η προσδοκία της έλευσης ενός μεγάλου ηγέτη, μου θυμίζει το γνωστό έργο του Μπέκετ, το “Περιμένοντας τον Γκοντό”, όπου οι πρωταγωνιστές επενδύουν τις ελπίδες τους στην άφιξη μιας φανταστικής υπερβατικής φιγούρας. Μου θυμίζει επίσης το μύθο του Αισώπου, το “Βάτραχοι Αιτούντες Βασιλέα”, όπου οι βάτραχοι ζητούν από το Δία να τους στείλει ένα ηγέτη, ο οποίος να βάλει τάξη. Όμως όταν συναντούν τη σκληρότητα και τον αυταρχισμό του νέου Βασιλιά, είναι αργά για να μετανιώσουν. Χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη δημοκρατία, άξιους διαχειριστές της εξουσίας και συνεχή λογοδοσία της ηγεσίας στο λαό.

Είστε υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ. Τι πρέπει να αλλάξει στην Ευρώπη για να μπορέσει η ΕΕ να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών;
Η ΕΕ πρέπει να απελευθερωθεί από τις καταστροφικές πολιτικές της λιτόητας και του αυταρχισμού. Πρέπει να γίνει πιο δημοκρατική και να εκπροσωπεί τους πολίτες της Ευρώπης, αντί τους ισχυρούς της Ευρώπης. Το Ευρωκοινοβούλιο δεν μπορεί να είναι απλώς το δημοκρατικό άλλοθι της ΕΕ, αλλά πρέπει να μετατραπεί στο βασικό όργανο εφαρμόσιμων λήψης αποφάσεων. Εάν λάβω την εντολή, προς αυτές τις κατευθύνσεις θα λειτουργήσω, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των Ευρωπαίων πολιτών που έχουν ανάλογη διάθεση και είναι ταγμένοι στην εκπροσώπηση των συμφερόντων του απλού πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου